sobota, 21 lutego 2015

GRZYBEK - OMLET Z DZIECIŃSTWA

grzybek - omlet

Taki grzybek, najbardziej, kojarzy mi się, ze śniadaniami, z mojego dzieciństwa. U mnie w domu, tego dania, nie nazywano grzybkiem, tylko po prostu omletem. Pamiętam jak robiła mi go babcia i mama, przed wyjściem do szkoły. Teraz taki omlet swojemu dziecku robię ja....
Składniki:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki maki
  • 4 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • łyżka masła do smażenia
Przygotowanie

1. Myjemy jajko i rozdzielamy go, do dwóch osobnych naczyń(np kubek i talerz lub miseczka) na żółtko i białko.
 2. Do żółtka dodajemy mąkę i mleko. Wszystko dokładnie ucieramy starając pozbyć się grudek.
3. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy(za pomocą trzepaczki do jajek, widelca, rózgi lub miksera) na sztywna piane (tak by można ja było przewrócić do góry nogami). Dzięki temu, że dodamy szczyptę soli, białka szybciej nam się ubija.  Pamiętajmy, że naczynie w którym będziemy ubijali jajko ma być idealnie czyste i suche, tak samo jak narzędzia którymi będziemy ubijać białko. Nie ma na nich być ani kropli wody ponieważ białka nam się nie ubija na sztywno.
4. Do naszej masy z maka, żółtkiem i mlekiem dodajemy ubite białka. Bardzo delikatnie mieszamy (by nie opadła nam piana) i  łączymy wszystko, w jedna masę. 
5. Rozgrzewamy małą patelnie i rozpuszczamy na niej masło. Na rozgrzany tłuszcz wylewamy nasza masę. Przykręcamy ogień i smażymy na bardzo małym płomieniu.
 6. Sprawdzamy jak się podsmażył nasz omlet. Jeżeli jego skorka się zbrązowiała przekładamy, za pomocą łopatki na druga stronę i smażymy dalej. W przypadku, gdy widzimy, że na naszej patelni nie ma już tłuszczu - dodajemy go. Możemy także ponakłuwać nasz omlet, na środku, by mieć pewność, że nam się cały usmażył i nie jest w środku surowy.
7. Upieczony omlet wykładamy na talerz i posypujemy go cukrem albo rozsmarowujemy na nim dżem lub np nutellę. Zjadamy go ciepłego, zaraz po przyrządzeniu. 



 SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Najlepsze proporcje na pyszny grzybek. Najlepszy przepis jaki znalazlam. 100% smak dziecinstwa. Bardzo dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie - proporcje idealne, zrobiłam dziś na śniadanie i nie mogłam się oprzeć dokładce :) Niebo w gębie - mój "grzybek", a właściwie "grzybki" były z dżemem truskawkowym domowej roboty. Bardzo polecam wypróbować ten przepis - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, smak dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...