czwartek, 19 lutego 2015

ZIEMNIAKI SMAŻONE PO UKRAIŃSKU

ziemniaki smażone po ukraińsku 

Tak przygotowane ziemniaki pierwszy raz spróbowałam na Ukrainie. Są one całkowicie inne, w smaku, jak znane nam wszystkim frytki. Połączenie przypraw, z cebulką i ziemniakami da nam prostą, smaczną, a zarazem sycącą potrawę. 
Składniki:
  • 5 dużych lub 10 małych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej w proszku
  • 2-3 listki laurowe
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Ziemniaki myjemy i dokładnie obieramy, z nich skórkę.
2. Oczyszczone ziemniaki kroimy w plasterki lub w słupki (tak jak na frytki). 
3.  Do pokrojonych ziemniaków dodajemy nasze przyprawy, przy czym listek laurowy łamiemy na małe kawałki. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
 4. Cebule obieramy, z łupiny i kroimy, w kostkę.
5. Wlewamy na patelnie olej i stawiamy ja na średnim ogniu.
6. Gdy tłuszcz się nagrzeje, wysypujemy na patelnie nasze ziemniaki.
7. Mieszamy by nasze ziemniaki pokryły się olejem i zaczynamy je smażyć. Podczas smażenia kilka razy przerzucamy nasz ziemniaki by się podsmażyły, ze wszystkich stron. Gdy widzimy, że nasze ziemniaki są już na wpół miękkie, dodajemy do nich pokrojoną cebulkę. Nie robimy tego wcześniej ponieważ cebula by nam się przypaliła.
 8. Mieszamy i możemy nasza patelnie przykryć pokrywką.
9. Gdy widzimy, że nasza cebulka się zeszkliła, a ziemniaki także są miękkie i chrupiące, oznacza to, że nasze danie, już jest gotowe. Za pomocą łopatki cedzakowej wyjmujemy wszytko na talerz. Sprawdzamy czy nasza potrawa jest odpowiednio doprawiona, i jeżeli potrzebujemy, dodajemy sól i pieprz.
Na Ukrainie, tak przygotowane ziemniaki, je się ze śmietaną.


SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. Moja mama (Polka) robiła mi takie ziemniaki nieraz, gdy byłam mała.. ale całkiem mozliwe, że to potrawa rodem z Ukrainy... moja babcia (matka mojej mamy) mieszkała jako szkrab na obecnych terenach Ukrainy, więc... może to wyjaśnia skad moja mama znała taka potrawe:) ... jest pyszna. Pozdrawiam.Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te ziemniaki poznalam wlasnie dopiero na Ukrainie i bardzo je polubilam. Tutaj sa one bardzo popularne i spozywa sie je o kazdej porze dnia: na sniadanie, obiad i kolacje.
      Serdecznie pozdrawiam

      Usuń

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...