CIASTO ZEBRA W MULTICOOKERZE



CIASTO ZEBRA W MULTICOOKERZE

W dzisiejszym poście zapraszam Państwa do wypróbowania przepisu na nieskomplikowane w wykonaniu,  smaczne i ładnie prezentujące się ciasto zebra. Ciasto to robi się szybko, idealnie będzie pasować do podwieczorkowej herbaty lub kawy. 

Składniki:
  • 3 jajka
  • 200 ml kefiru(niepełna szklanka)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g. masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej spożywczej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju (do wysmarowania formy)
Przygotowanie:
1. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i za pomocą miksera ubijamy na biala gladka mase aż cały cukier sie rozpusci.

2. Gdy nasz masa jest ubita, dodajemy kefir i sodę-mieszamy.
3. W małym garnuszku rozpuszczamy maslo lub margaryne, lekko studzimy, po czym wlewamy do naszej masy - mieszamy
    
4. Z mąki odejmujemy 2 łyżki.

5. Pozostala make (bez odjetych 2 lyzek) przesiewamy do naszej masy - mieszamy by wszystkie składniki się dobrze połączyły i nie było grudek.
6. Dokładnie wymieszaną masę dzielimy na dwie równe części.
7. Do jednej części dodajemy odjętą wcześniej mąkę (2 łyżki), a do drugiej części dodajemy kakao (także 2 łyżki). Obie masy dokładnie mieszamy.
8. Garnek naszego urządzenia multicooker smarujemy w środku olejem, najlepiej za pomocą pędzelka
9. Naprzemian na sam środek kładziemy po dwie łyżki masy kakaowej i jasnej (najpierw 2 łyżki masy kakaowej, potem 2 łyżki masy jasnej) - tą czynność powtarzamy aż do zakończenia się naszych mas.

10. Jeśli chcemy, możemy za pomocą patyczka, narysować różne wzory.
11. Wstawiamy nasz garnek do urządzenia multicooker i nastawiamy funkcje pieczenia na 1 godzine. 
12. Gdy czas pieczenia minie, wyłączamy nasze urządzenie. Po 3-5 minutach otwieramy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Za pomocą deseczki wyjmujemy upieczone ciasto (przekręcając garnek do góry dnem)
13. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą
SMACZNEGO!!!

Komentarze