FASOLKA SZPARAGOWA Z MASŁEM I BUŁKĄ TARTĄ

FASOLKA SZPARAGOWA Z MASŁEM I BUŁKĄ TARTĄ

Żółta czy zielona fasolka szparagowa to bardzo smaczny dodatek do obiadu lub może stanowić samodzielne danie. Tą fasolkę w mojej rodzinie zawsze robiło się z podsmażoną na maśle bułką tartą jako osobne danie. 

Składniki:
  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 100g masła
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę dokładnie myjemy i odkrawamy końcówki.
2. Wlewamy do garnka wodę, solimy.
3. Wrzucamy do wody fasolkę
4. Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok 15-20 minut. (Młoda fasolka szybciej się gotuje, starsza dłużej)
5. Ugotowaną fasolkę odcedzamy z wody i wykładamy na talerz.
6. W międzyczasie, gdy gotujemy fasolkę, na patelni lub w małym garnuszku rozpuszczamy masło.
7. Wsypujemy do niego bułkę tartą.
8. Mieszany , doprowadzamy do zrumienienia.
9. Fasolkę podajemy ciepłą, polaną zrumienioną bułką tartą.

SMACZNEGO!!!

Komentarze

  1. Jeju od dłuższego czasu mam ochotę na fasolkę... A teraz ten post. XD

    Pozdrawiam~!

    OdpowiedzUsuń
  2. Proponuje wiec juz nie czekac tylko zrobic :)
    Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Po zobaczeniu przepisu muszę teraz zrobić fasolkę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze sie ze zachecilam do zrobienia :)
      serdecznie pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach