jarzyny na zimę |
Ponieważ zima cena większości warzyw, na Ukrainie idzie bardzo w gore - robię jesienią warzywa do słoiczków.
Wiem, że to nie jest to odpowiedni czas, na podawanie tego przepisu, ale w związku z tym, że wspomniałam o tych warzywach, w poprzednim poście, postanowiłam już teraz ten przepis podać.
Składniki (na ok 27 słoiczków po dżemie):
- 5 kg marchewki
- 1,5 kg pietruszki z natką
- 1 kg bulwy selera
- 1,5 kg porów
- 1,5 kg soli
Przygotowanie:
1. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. By było szybciej i mniej pracowicie, można się posłużyć specjalną nasadką na maszynkę do mielenia, oczywiście jeżeli ktoś z Państwa taką posiada.
2. Pora drobno pokroić.
3. Natkę posiekać.
4. Wszystkie warzywa wrzucić do większej miski, dodać sol i dokładnie je wymieszać.
5. Wkładamy nasze warzywa do wyparzonych słoiczków, mocno je ubijając (można użyć do tego tłuczka)
6. Zakręcamy nasze słoiki i wstawiamy je do śpiżarni lub w inne chłodne miejsce. By nie rdzewiały nam zakrętki od słoików, dobrze jest przed zakryciem, na słoik położyć przezroczystą folie spożywczą i dopiero wtedy go zamknąć.
Tak zrobione warzywa, wykorzystujemy, w zimowej porze, przy robieniu zup. Pamiętajmy jednak, by ich za dużo do garnka nie dawać, ponieważ zamiast pysznej zupy, będziemy mieli zupę porządnie przesoloną. Na duży garnek wystarczą 2-3 łyżki.
Tak zrobione warzywa, wykorzystujemy, w zimowej porze, przy robieniu zup. Pamiętajmy jednak, by ich za dużo do garnka nie dawać, ponieważ zamiast pysznej zupy, będziemy mieli zupę porządnie przesoloną. Na duży garnek wystarczą 2-3 łyżki.
Gdyby dodać pomidory to mamy sos grecki:)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) wystarczy tylko wszystko poddusić i zmniejszyć ilość soli :)
Usuńpozdrawiam :)
Nie pasteryzujemy? Marzena
OdpowiedzUsuńnie, nie pasteryzujemy :)
UsuńJej, moja Mama to zawsze robiła za tzw. komuny! trzymały się całą zimę i pachniały - trzeba było tylko uważać, żeby już nie posolić potrawy ;-)
OdpowiedzUsuń