wtorek, 3 marca 2015

JARZYNY NA ZIMĘ

jarzyny na zimę 
Ponieważ zima cena większości warzyw, na Ukrainie idzie bardzo w gore - robię jesienią warzywa do słoiczków. 
Wiem, że to nie jest to odpowiedni czas, na podawanie tego przepisu, ale w związku z tym, że wspomniałam o tych warzywach, w poprzednim poście, postanowiłam już teraz ten przepis podać.

 Składniki (na ok 27 słoiczków po dżemie):
  • 5 kg marchewki
  • 1,5 kg pietruszki z natką 
  • 1 kg bulwy selera
  • 1,5 kg porów
  • 1,5 kg soli  
Przygotowanie:

1. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. By było szybciej i mniej pracowicie, można się posłużyć specjalną nasadką na maszynkę do mielenia, oczywiście jeżeli ktoś z Państwa taką posiada.
2. Pora drobno pokroić.
3. Natkę posiekać.
4. Wszystkie warzywa wrzucić do większej miski, dodać sol i dokładnie je wymieszać.
5. Wkładamy nasze warzywa do wyparzonych słoiczków, mocno je ubijając (można użyć do tego  tłuczka)
6. Zakręcamy nasze słoiki i wstawiamy je do śpiżarni lub w inne chłodne miejsce. By nie rdzewiały nam zakrętki od słoików, dobrze jest przed zakryciem, na słoik położyć przezroczystą folie spożywczą i dopiero wtedy go zamknąć.

Tak zrobione warzywa, wykorzystujemy, w zimowej porze, przy robieniu zup. Pamiętajmy jednak, by ich za dużo do garnka nie dawać, ponieważ zamiast pysznej zupy, będziemy mieli zupę porządnie przesoloną. Na duży garnek wystarczą 2-3 łyżki.


4 komentarze:

  1. Gdyby dodać pomidory to mamy sos grecki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie :) wystarczy tylko wszystko poddusić i zmniejszyć ilość soli :)
      pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Nie pasteryzujemy? Marzena

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...