CZEBUREKI |
Czeburaki-pyszne, smażone, duze pierogi. Tradycyjne danie Tatarów Krymskich, które z czasem rozpowszechniło się (z różnymi jego modyfikacjami), po całej Ukrainie. Obecnie ośmielę się nawet nazwać czebureki takim typowym ukraińskim fast foodem.
Polecam spróbować zrobić takie czebureki w domu - robi się je szybko, są sytne i naprawdę smaczne.
Do przygotowania czeburekow będziemy potrzebować:
Ciasto (prawie takie same jak na pierogi):
- 3 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki bardzo cieplej wody
- 1 łyżka spirytusu lub octu (po to by ciasto wchłaniało mniej tłuszczu)* opcjonalnie
* Ponieważ mąka mące nie jest równa tak wiec, w wypadku gdyby ciasto wyszło nam za rzadkie należy troszkę dodać więcej mąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody.
farsz:
- 1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowina+cielęcina) - w orginale czebureki robi sie z baranina.
- 2 średnie cebule
- 1 szklanka zimnej przegotowanej wody (250 ml)
- sol
- pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ze składników na ciasto (takie same jak na pierogi/pielmieni) zagniatamy gładkie ciasto i przykrywamy je ściereczką, by nie obsychało. Jak to dokładnie, krok po kroku, zrobić PATRZ TUTAJ >>> CIASTO NA PIELMIENI/PIEROGI
2. Przystępujemy do robienia farszu do naszych czeburekow.
a) jeżeli kupiliśmy mięso w kawałku to myjemy go i mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa, jeżeli kopiliśmy mięso już zmielone, po prostu wrzucamy go do miski.
b) cebulkę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.
c)dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Mięso ma mieć bardzo luźna konsystencje.
d)doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
3. Gdy już ciasto i farsz mamy zrobione przystępujemy do robienia naszych czeburekow.
a) z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na równe części.
b) każdą część rozwałkowujemy w kształcie kola
c) na polowe kola, za pomocą łyżki, nakładamy farsz, rozsmarowujemy, zostawiamy jednak wolny brzeg, byśmy później nasz czeburek mogli zlepić.
d) składamy na pół i nożem formujemy półkole.
e) za pomoca, palca lub widelca sklejamy nasz pierog
4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pod przykryciem, z jednej i drugiej strony do momentu zrumienienia się. Czebureki smażymy na średnim ogniu, w głębokim tłuszczu.
5. Zdejmujemy z ognia i kładziemy na kratkę lub papierowy ręcznik by czeburek troszkę obciekł z tłuszczu.
6. Jemy zaraz po przygotowaniu
SMACZNEGO!!!
Wygląda obłędnie, w sobotę będę robiła :)
OdpowiedzUsuńNo i o taki przepis mi chodziło, słyszałem kiedyś rozmowę o tym pierogu i chciałem go zrobić ale w internecie same na cieście drożdżowym. Dziękuję za dokładny opis ze zdjęciami i za przepis.
OdpowiedzUsuńJak pani to wspaniale opisuje, tak dokładnie i z ilustracjami - nie sposób się pomylić przy gotowaniu! Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńStaram sie :) a dzięki zamieszczonym zdjecia mysle, ze wszystkim latwiej bedzie sie gotowalo :)
Usuńserdecznie pozdrawiam :)