DOMOWY SEREK HOMOGENIZOWANY |
Ponieważ na Ukrainie nie ma aż tak wielkiego wyboru serów i serków, a typowego polskiego serka homogenizowanego nie widziałam tutaj w żadnym sklepie, musiałam zacząć robić go sama, w domu. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jest bardzo łatwe, a smak można powiedzieć, że jest taki sam jak serka kupnego, a może i lepszy. Najważniejszym jego atutem jest też to, że nie zawiera on dodatkowych ulepszaczy i konserwantów, tak więc jest o wiele zdrowszy, jak ten kupny.
Składniki:- 300 g sera białego
- 1/4 szklanki rzadkiej śmietanki lub mleka
- 1 cukier wanilinowy (opcjonalnie)
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
dodatkowe narzędzia:
~ malakser
~ malakser
Przygotowanie:
1. Ser wkładamy go do malaksera.
2. Dodajemy mleko i zaczynamy nasz ser za pomocą malaksera przekształcać w gładką masę.
3. Jeżeli chcemy by nasz serek, był serkiem o smaku naturalnym - na tym etapie zakańczamy, czyli po prostu doprowadzamy go do gładkiej masy i zostawiamy. Natomiast jeśli chcemy serek smakowy, to jest etap by dodać dalsze składniki. Jeśli chcemy, by nasz serek był rzadszy - dodajemy więcej mleka lub śmietanki.
SEREK WANILIOWY
Do naszego serka dodajemy cukier i cukier waniliowy lub ziarenka z laski wanilii. Na Ukrainie dostępna jest cukier wanilinowy bez cukru - bardziej intensywny w smaku, jak cukier waniliowy ( takiego cukru dodajemy ok 1/3 paczuszki). Wszystko razem dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy (ok 2-3 minuty na wysokich obrotach).
Serek ten można jeść osobno, smarować nim chleb lub jego bardzo rzadką wersję używać np. do polania ryżu z jabłkami .
SMACZNEGO!!!
Lub dodać owoce, wtedy będzie owocowy :)
OdpowiedzUsuń