DOMOWY SEREK HOMOGENIZOWANY

DOMOWY SEREK HOMOGENIZOWANY

Ponieważ na Ukrainie nie ma aż tak wielkiego wyboru serów i serków, a typowego polskiego serka homogenizowanego nie widziałam tutaj w żadnym sklepie, musiałam zacząć robić go sama, w domu. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jest bardzo łatwe, a smak można powiedzieć, że jest taki sam jak serka kupnego, a może i lepszy. Najważniejszym jego atutem jest też to, że nie zawiera on dodatkowych ulepszaczy i konserwantów, tak więc jest o wiele zdrowszy, jak ten kupny.
Składniki:

  • 300 g sera białego
  • 1/4 szklanki rzadkiej śmietanki lub mleka
  • 1 cukier wanilinowy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
dodatkowe narzędzia:
~ malakser

Przygotowanie:

1. Ser wkładamy go do malaksera. 
2. Dodajemy mleko i zaczynamy nasz ser za pomocą malaksera przekształcać w gładką masę.
 3. Jeżeli chcemy by nasz serek, był serkiem o smaku naturalnym - na tym etapie zakańczamy, czyli po prostu doprowadzamy go do gładkiej masy i zostawiamy. Natomiast jeśli chcemy serek smakowy, to jest etap by dodać dalsze składniki. Jeśli chcemy, by nasz serek był rzadszy - dodajemy więcej mleka lub śmietanki.

SEREK WANILIOWY
Do naszego serka dodajemy cukier i cukier waniliowy lub ziarenka z laski wanilii. Na Ukrainie dostępna jest cukier wanilinowy bez cukru - bardziej intensywny w smaku, jak cukier waniliowy ( takiego cukru dodajemy ok 1/3 paczuszki). Wszystko razem dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy (ok 2-3 minuty na wysokich obrotach). 

Serek ten można jeść osobno, smarować nim chleb lub jego bardzo rzadką  wersję używać np. do polania ryżu z jabłkami .

SMACZNEGO!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach