PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKREM |
Placki ziemniaczane, chyba jedno z tych dań , które każdy z nas bardzo lubi. U mnie w domu rodzinnym jadało się je z cukrem. Zapraszam do wypróbowania tej wersji :)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (ok 6-8 szt. w zależności od wielkości)
- 2 jajka
- 1 średnia cebula
- 1-2 łyżki mąki
- sol
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
2. Cebule obieramy z łupiny i mielimy lub także ścieramy na tarce, po czym dodajemy do startych ziemniaków.
5. Na rozgrzany tłuszcz, łyżką nakładamy niewielkie porcje, naszej masy ziemniaczanej i smażymy na średnim ogniu, po obu stronach, przez około 2-3 minuty.
Smażymy na średnim ogniu, ponieważ za duży ogień, będzie powodował, ze placki szybko będą nam się przypalać, a w środku będą surowe, natomiast za mały ogień spowoduje, ze placki będą się rozpadać i nie będą chrupiące.
6. Na koniec posypujemy cukrem. Jemy cieple.
Smażymy na średnim ogniu, ponieważ za duży ogień, będzie powodował, ze placki szybko będą nam się przypalać, a w środku będą surowe, natomiast za mały ogień spowoduje, ze placki będą się rozpadać i nie będą chrupiące.
6. Na koniec posypujemy cukrem. Jemy cieple.
SMACZNEGO!!!
uwielbiam placki ziemniaczane, ale zawsze jej je solo, bez cukru.
OdpowiedzUsuńZ cukrem jadlo sie u mnie w rodzinnym domu ale wtedy zamiast normalnego czarnego pieprzu do nich dodawany jest pieprz ziolowy(jak napisalam w przepisie) i wtedy jak dla mnie wlasnie swietnie pasuja z cukrem. Jak natomiast robie ze zwyklym czarnym pieprzem to wtedy pasuja one mi np ze smietana czy gulaszem.
Usuńserdecznie pozdrawiam
u mnie także i najbardziej takie lubię :):)
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze, ze jest nas wiecej - smakoszow plackow ziemniaczanych z cukrem :))
Usuńserdecznie pozdrawiam