KOTLET SCHABOWY |
Nie ma nic lepszego jak nasz tradycyjny, polski kotlet schabowy.
Składniki:
- schab
- jajko
- sol
- pieprz
- bułka tarta
- olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
1. Schab myjemy i kroimy na plastry.
2. Kazdy plaster rozbijamy z obu stron, tłuczkiem do mięsa.
3. Solimy i pieprzymy.
4. Przygotowujemy 2 głębokie talerze.
a) do jednego wbijamy sparzone wcześniej jajko, które później. za pomocą widelca, mieszamy tak by żółtko połączyło się z białkiem. Możemy dodać szczyptę wody.
b) do drugiego talerza wsypujemy bułkę tarta.
5. Rozbity wcześniej kotlet, najpierw maczamy w rozbełtanym jajku, z jednej i drugiej strony, po czym obtaczamy go, również z obu stron, w bułce tartej.
6. Kładziemy na rozgrzany wcześniej tłuszcz i obsmażamy, z obu stron,,, do jasno brązowej skorki.
7. Wyjmujemy na talerz. Podajemy ciepłym do obiadu, a w zimnej wersji, idealnie nada się, do sycącej kanapki.
SMACZNEGO!!!
Wyszły ci takie okrąglutkie, moje zawsze są nieforemne. Ale mam za to dwa myki, które czynią schabowe jeszcze lepszymi: 1. Gdy się je namoczy na noc w mleku z cebulą i czosnkiem to mięso po prostu rozpływa się w ustach - spróbuj sama, na pewno się nie zawiedziesz. 2. Do jajka warto dodać troszkę oleju i ubić z masą - wtedy panierka lepiej się trzyma :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!