makaron z łososiem wędzonym w sosie śmietanowym |
Bardzo smaczne i wykwintne danie a zarazem bardzo szybkie w wykonaniu.
- 100-200 gr łososia wędzonego (Jeżeli lubimy bardziej nasycony smak dodajemy więcej ryby jeżeli lubimy ten smak łagodniejszy dajemy tej ryby mniej)
- 1 cebula
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- masło do podsmażenia
- natka pietruszki
- sol
- pieprz
Przygotowanie:
2. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego pokrojona cebule
3. Gdy widzimy ze nasza cebulka jest już prawie dobra dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki wędzonego łososia.
4. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy. Gdy widzimy ze nasza rybka zmieniła kolor i wszystkie składniki są już gotowe dodajemy śmietanę
5. Doprawiamy do smaku pieprzem
6. Na koniec do naszego sosu wsypujemy umyta i pokrojona wcześniej natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy.
7. Podajemy np z ugotowanym wcześniej makaronem.
3. Gdy widzimy ze nasza cebulka jest już prawie dobra dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki wędzonego łososia.
4. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy. Gdy widzimy ze nasza rybka zmieniła kolor i wszystkie składniki są już gotowe dodajemy śmietanę
5. Doprawiamy do smaku pieprzem
6. Na koniec do naszego sosu wsypujemy umyta i pokrojona wcześniej natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy.
7. Podajemy np z ugotowanym wcześniej makaronem.
SMACZNEGO!!!
Bardzo smaczne danie, aczkolwiek zdecydowanie wymieniłabym pietruszkę na koperek, który z łososiem stanowi klasyczne, harmonijne połączenie. Ewentualnie szczypta tymianku. Pietruszka się tu smakowo gryzie... Ale wiadomo, o gustach się nie dyskutuje ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Anka
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń