wtorek, 19 stycznia 2016

RACUCHY DROŻDŻOWE

RACUCHY DROŻDŻOWE
Pyszne, puszyste racuszki, które każdemu przypadną do gustu :)
Składniki:
2 szkl. maki
ok 20 g drożdży
1 szkl. mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego *
ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej)
olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Do miski wbijamy dwa cale jajka i dodajemy 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie mieszamy by cukier nam się rozpuścił
2. Do garnuszka  wlewamy mleko i je podgrzewamy (ma być cieple nie gorące!), wsypujemy cukier i pokruszone drożdże, mieszamy. Odstawiamy na chwile w cieple miejsce by drożdże zaczęły pracować.
3. Margarynę lub masło rozpuszczamy i troszkę studzimy by nie była gorąca.
4. Do jajek z cukrem dodajemy przesiana make, wlewamy drożdże i margarynę.
5. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Odkładamy na około godzinę w cieple miejsce by nasza masa urosła - w przybliżeniu ma  podwoić swoja objętość. 
7. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz  i na który nakładamy łyżką ciasto(smażymy w głębokim tłuszczu w średniej temperaturze)
8. Wyjmujemy na sitko lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by ściekł tłuszcz.
9 . Podajemy z powidłem lub posypane cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają . Jak pączki. Jutro pieke!
    Edyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prosze napisac jak wyszly!
      serdecznie pozdrawiam :)))

      Usuń

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...