RACUCHY DROŻDŻOWE |
Składniki:
2 szkl. maki
ok 20 g drożdży
1 szkl. mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego *
ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej)
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Do miski wbijamy dwa cale jajka i dodajemy 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie mieszamy by cukier nam się rozpuścił
2. Do garnuszka wlewamy mleko i je podgrzewamy (ma być cieple nie gorące!), wsypujemy cukier i pokruszone drożdże, mieszamy. Odstawiamy na chwile w cieple miejsce by drożdże zaczęły pracować.
3. Margarynę lub masło rozpuszczamy i troszkę studzimy by nie była gorąca.
4. Do jajek z cukrem dodajemy przesiana make, wlewamy drożdże i margarynę.
5. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Odkładamy na około godzinę w cieple miejsce by nasza masa urosła - w przybliżeniu ma podwoić swoja objętość.
7. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na który nakładamy łyżką ciasto(smażymy w głębokim tłuszczu w średniej temperaturze)
8. Wyjmujemy na sitko lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by ściekł tłuszcz.
9 . Podajemy z powidłem lub posypane cukrem pudrem.
Pysznie wyglądają . Jak pączki. Jutro pieke!
OdpowiedzUsuńEdyta
prosze napisac jak wyszly!
Usuńserdecznie pozdrawiam :)))