grzybek - omlet |
Taki grzybek, najbardziej, kojarzy mi się, ze śniadaniami, z mojego dzieciństwa. U mnie w domu, tego dania, nie nazywano grzybkiem, tylko po prostu omletem. Pamiętam jak robiła mi go babcia i mama, przed wyjściem do szkoły. Teraz taki omlet swojemu dziecku robię ja....
Składniki:- 1 jajko
- 2 łyżki maki
- 4 łyżki mleka
- szczypta soli
- łyżka smalcu lub masła do smażenia
Przygotowanie
1. Myjemy jajko i rozdzielamy go, do dwóch osobnych naczyń(np kubek i talerz lub miseczka) na żółtko i białko.
2. Do żółtka dodajemy mąkę i mleko. Wszystko dokładnie ucieramy starając pozbyć się grudek.
3. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy(za pomocą trzepaczki do jajek, widelca, rózgi lub miksera) na sztywna piane (tak by można ja było przewrócić do góry nogami). Dzięki temu, że dodamy szczyptę soli, białka szybciej nam się ubija. Pamiętajmy, że naczynie w którym będziemy ubijali jajko ma być idealnie czyste i suche, tak samo jak narzędzia którymi będziemy ubijać białko. Nie ma na nich być ani kropli wody ponieważ białka nam się nie ubija na sztywno.
4. Do naszej masy z maką, żółtkiem i mlekiem dodajemy ubite białka. Bardzo delikatnie mieszamy (by nie opadła nam piana) i łączymy wszystko, w jedna masę.
5. Rozgrzewamy małą patelnie i rozpuszczamy na niej masło lub smalec. Na rozgrzany tłuszcz wylewamy nasza masę. Przykręcamy ogień i smażymy na bardzo małym płomieniu.
6. Sprawdzamy jak się podsmażył nasz omlet. Jeżeli jego skorka się zbrązowiała przekładamy, za pomocą łopatki na druga stronę i smażymy dalej. W przypadku, gdy widzimy, że na naszej patelni nie ma już tłuszczu - dodajemy go. Możemy także ponakłuwać nasz omlet, na środku, by mieć pewność, że nam się cały usmażył i nie jest w środku surowy.
7. Upieczony omlet wykładamy na talerz i posypujemy go cukrem albo rozsmarowujemy na nim dżem lub np nutellę. Zjadamy go ciepłego, zaraz po przyrządzeniu.
SMACZNEGO!
Najlepsze proporcje na pyszny grzybek. Najlepszy przepis jaki znalazlam. 100% smak dziecinstwa. Bardzo dziekuje
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje, ciesz sie, ze smakowal :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Faktycznie - proporcje idealne, zrobiłam dziś na śniadanie i nie mogłam się oprzeć dokładce :) Niebo w gębie - mój "grzybek", a właściwie "grzybki" były z dżemem truskawkowym domowej roboty. Bardzo polecam wypróbować ten przepis - rewelacja!
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje, ciesze sie ze przywrocilam wspomniania smakowe z dziecinstwa :)
Usuńserdecznie pozdrawiam :)
Super przepis, smak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje! :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Fenomenalny przepis!Smak grzybka nie do opisania.Dziękuję za przepis i każdemu z czystym sercem polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje i ciesze sie ze smakowal! :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam
Zrobilam i wyszlo przepyszne.
OdpowiedzUsuńCiesze sie ze smakowal! :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam
Świetny przepis, właśnie o takiego grzybka mi chodziło 😁 Jadłam je w dzieciństwie:)
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze ze smakowal :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Bardzo Pani dziękuję myślałam ,że już nigdy nie zjem takiego grzybka jak robiła moja kochana ciocia Małgonia 45 lat temu. Wzruszyłam się. Dziękuję bardzo Ewa
OdpowiedzUsuńMi mama robiła taki omlet na śniadanie przed szkołą, ze szpinakiem lub jajkiem sadzonym na wierzchu. Z dżemem nie lubiłam. Dziś zamierzam podać na śniadanie. Miłe wspomnienie 🙂
OdpowiedzUsuńJa robię taki biszkoptowy omlet dzieciom na śniadanie (a właściwie starym koniom, gdy przyjadą do mamy). A że mam swoje jajka - to niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuńCudowny przepis, powrót do dzieciństwa😁 teraz robię taki omlecik mojemu dziecku, bardzo polubił a jest wybredny😁 proporcje idealne.
OdpowiedzUsuńmoje dziecko mimo, ze nie jest juz malutkie, tez jest bardzo wybredne..... no ten omlet moglby goscic, kazdego ranka , na sniadanie :)))
Usuńserdecznie pozdrawiam
Czemu wszystkie mamuśki nagle się zebrały?
OdpowiedzUsuńBo omlecik to takie bardzo dobre i sycące śniadanie dla dzieci :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam
Jej, też taki jadałam w dzieciństwie! A twój wyszedł superowo! Krystyna
OdpowiedzUsuńMyślę, że to śniadanko wiele osób pamięta z dzieciństwa (pyszne i sycace), a następne pokolenie też będzie wspominać:)
UsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Bardzo dobry. Jadłam go pierwszy raz i będę go robić często.
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze, ze smakowal :) Pozdrawiam
UsuńTo jest to ! To ten sam grzybek ktory robila mi Mama …🤗
OdpowiedzUsuńPomnoze ten przepis i zrobie pyszne grzybki na sniadanie dla corek !
Dziekuje i pozdrawiam
Maryla
Ciesze sie, ze przypomnialam smak dziecinstwa :) Pozrawiam
UsuńPyszny grzybek ! Smak dziecinstwa , ktory gdzies ulecial z przemijaniem czasu …dziekuje za powrot do dziecicnstwa 🤗
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze, ze przypomnialam ten smak :) Pozdrawiam
UsuńNadzwyczajny przepis. Dokladnie jak pamietam byl w domu rodzicow na Mokotowie w Warszawie. Przyzadzam go teraz w Colorado dla mojej rodziny.
OdpowiedzUsuńReally it is a great recipe.
Bardzo sie ciesze, ze przypomnialam smak dziecinstwa :)
UsuńNapisz proszę, jaka powinna być na te proporcje patelnia. Malutka? Średnia?
OdpowiedzUsuńproporcje na mala patelnie
UsuńRobiłam pierwszy raz i jest idealny!!! Smak dzieciństwa. Dziękuję!!!
OdpowiedzUsuńSmacznego!
UsuńMam problem z pierwszym krokiem: jak umyć jajko po wyjęciu ze skorupki?
OdpowiedzUsuńZ tym jak umyc jajko po wyjeciu ze skorupki tez bym miala problem :))) Na szczescie, jak pisalam przepis to nigdzie nie napisalam, ze myjemy jajko po wyjeciu ze skorupki.
UsuńJajka zawsze myjemy przed wyjeciem ze skorupki (przed rozdzieleniem na bialko i zoltko) :)))