PRZECIER POMIDOROWY |
Tak jak sezon pomidorowy trwa w pełni, zapraszam dzisiaj do zrobienia przecieru pomidorowego na zimę.
Skladniki:
- 4 kg pomidorów
- 2 plaskie lyzki soli niejodowanej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 płaska łyżka cukru
Przygotowanie:
1.Pomidory dokładnie myjemy i odkrawamy to miejsce w którym pomidor łączył się z łodyżką na krzaku
3. Zmiksowane pomidory przelewamy na sitko z drobniutkimi dziurkami i mieszajac lyzka, przecieramy całą masę. Nie trwa to długo, za chwile zobaczymy że na sitku zostaną same pestki i skórki od pomidorów.
4. Przetarte pomidory wlewamy do garnka(mozemy juz bezposrednio do garnka przecierać) i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do momentu otrzymania pożądanej konsystencji, mieszając od czasu do czasu.
5. Pod koniec gotowania solimy, pieprzymy i cukrzymy do smaku.6. Gorące wlewamy do wcześniej umytych i wysterylizowanych, suchych i najlepiej jeszcze ciepłych jeszcze słoików. (Ja słoiki sterylizuje w piekarniku. Dokładnie myjemy, wkładamy mokre do piekarnika(ustawiamy normalnie dnem do dołu a otwarta czescia do gory) i włączamy piekarnik na 135 stopni Celsjusza . Gdy piekarnik osiągnie odpowiednia temperature sterylizuje tak ok 5-10 minut.)
7. Słoiki od razu zakręcamy i ustawiamy przewrócone do góry dnem. Okrywamy kocem i czekamy aż całkowicie wystygną. Przechowujemy w zimnym miejscu w spiżarni lub w piwnicy.8. Taki przecier jest baza do różnych pomidorowych dań -zima możemy użyć np robiąc zupę pomidorowa, lub jako dodatek do sosu do pizzy.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.
Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach