PRZECIER POMIDOROWY

PRZECIER POMIDOROWY

Tak jak sezon pomidorowy trwa w pełni, zapraszam dzisiaj do zrobienia przecieru pomidorowego na zimę.

Skladniki:
  • 4 kg pomidorów
  • 2 plaskie lyzki soli niejodowanej 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1 płaska łyżka cukru
Przygotowanie:
1.Pomidory dokładnie myjemy i odkrawamy to miejsce w którym pomidor łączył się z łodyżką na krzaku
2. Za pomocą blendera wszystko dokładnie miksujemy(Jeśli mamy blender w kształcie dzbanka bedzie nam latwiej, jeśli nie mamy , a mamy taki zwykły, to możemy sobie pomidory wcześniej pokroić na mniejsze kawałki i wtedy też będzie nam lżej)
3. Zmiksowane pomidory przelewamy na sitko z drobniutkimi dziurkami i mieszajac lyzka, przecieramy całą masę. Nie trwa to długo, za chwile zobaczymy że na sitku zostaną same pestki i skórki od pomidorów.
4. Przetarte pomidory wlewamy do garnka(mozemy juz bezposrednio do garnka przecierać) i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do momentu otrzymania pożądanej konsystencji, mieszając od czasu do czasu. 
                                                 
5. Pod koniec gotowania solimy, pieprzymy i cukrzymy do smaku.
6. Gorące wlewamy do wcześniej umytych i wysterylizowanych, suchych i najlepiej jeszcze ciepłych jeszcze słoików. (Ja słoiki sterylizuje w piekarniku. Dokładnie myjemy, wkładamy mokre do piekarnika(ustawiamy normalnie dnem do dołu a otwarta czescia do gory) i włączamy piekarnik na 135 stopni Celsjusza . Gdy piekarnik osiągnie odpowiednia temperature sterylizuje tak ok 5-10 minut.)
                           
7. Słoiki od razu zakręcamy i ustawiamy przewrócone do góry dnem. Okrywamy kocem i czekamy aż całkowicie wystygną. Przechowujemy w zimnym miejscu w spiżarni lub w piwnicy.
8. Taki przecier jest baza do różnych pomidorowych dań -zima możemy użyć np robiąc zupę pomidorowa, lub jako dodatek do sosu do pizzy. 

SMACZNEGO!

Komentarze