niedziela, 22 lutego 2015

BARSZCZ UKRAIŃSKI POSTNY

barszcz ukraiński postny 
Barszcz ukraiński - najbardziej znana, popularna i można nawet powiedzieć, że narodowa zupa na Ukrainie. Posmakujecie jej w każdym ukraińskim domu, restauracji czy zajeździe. Co ciekawe, w każdym z tych miejsc, ten barszcz może mieć inny smak, ponieważ, jak to się mówi na Ukrainie, "Każda gospodyni gotuje barszcz po swojemu"
Przedstawiam przepis, na postny barszcz ukraiński - taki jaki gotuje się na święta bożonarodzeniowe i w trakcie postu, na Ukrainie. W ten sposób gotować barszcz nauczyłam się od rodziny mojego męża i moich ukraińskich przyjaciół. Barszcz ten rożni się troszkę od tego barszczu ukraińskiego jaki gotowany był, w moim domu, w Polsce (ten przepis przedstawię w innym poście). Zapraszam

Składniki:

Ponieważ zupę gotuje na 2-3 dni, wszystkie składniki podane są na duży garnek (ok 5l).
  • 1/4 główki malej kapusty białej
  • 6-7 średnich ziemniaków 
  • 3 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 szklanka drobnej białej fasoli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzy czarnego mielonego
  • 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mielonej
  • 1 łyżka octu
  • olej 
Zapewne jesteście zdziwieni dlaczego tylko tyle warzyw? Gdzie się podziała reszta? Otóż wyjaśniam - tutaj mało co używa się innych warzyw. Nie spotkałam jeszcze nikogo kto by tutaj dodawał do barszczu lub innej zupy, jakieś inne warzywa, typu: seler, pietruszka czy por. 
* Jako ciekawostkę dodam, że moja teściowa, od czasu do czasu, gotując barszcz ukraiński zamiast zwykłej białej kapusty dodaje kapustę kiszoną

Przygotowanie:

1. Fasole namaczamy i  zostawiamy najlepiej na cala noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ja w tej samej wodzie ok 1,5 godziny, aż będzie gotowa. Wody nie wylewamy.
2. Buraki dokładnie szorujemy i gotujemy  do miękkości, po czym studzimy, obieramy ze skorki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
3. Kapustę myjemy osuszamy i kroimy drobno nożem lub szatkujemy na szatkownicy. 
4. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. 
5. Do garnka, w którym będziemy gotowali barszcz,wlewamy wodę i wrzucamy pokrojone ziemniaki i kapustę. Solimy i gotujemy
6. W międzyczasie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej marchewkę.
7. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w kostkę.
 8. Na średni ogień wstawiamy patelnie i wlewamy na nią trochę oleju. Wrzucamy marchewkę, gdy widzimy, że troszkę zmiękła dodajemy do niej cebule. Podsmażamy, aż nam się zeszkli cebula i zarazem nasza marchewka tez będzie dobra.
 9. Do naszej marchewki z cebula dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy wszystko, chwile jeszcze podsmażając.
 10. Gdy widzimy, że nasze ziemniaki (w garnku z kapusta) są prawie już dobre dodajemy do nich nasze podsmażone warzywa oraz ugotowana fasole(razem z woda, w której się gotowała)
10. Do naszej zupy dodajemy ugotowane, starte na tarce buraki. By nasz barszcz nie stracił koloru musimy go zakwasić np octem lub wyciśniętym sokiem z cytryny. 
11. Na koniec dodajemy pokrojony i rozgnieciony czosnek i przyprawiamy wg naszego smaku. Chwile jeszcze gotujemy.
12. Barszcz podajemy ze śmietaną. Możemy go także posypać świeżym, posiekanym koperkiem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...