sobota, 28 lutego 2015

SOS PIECZARKOWY NA SZYBKO

sos pieczarkowy na szybko
Jeżeli potrzebujemy szybko zrobić sos, do mięsa czy np. kopytek, a mamy w domu pieczarki, idealnym rozwiązaniem będzie własnie ten sos pieczarkowy. Jest bardzo dobry, a zrobienie go trwa naprawdę bardzo szybko.
Składniki:
  • 10 szt pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła
  • ok 6 łyżek śmietany
  • sol
  • pieprz
  • woda (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Pieczarki dokładnie czyścimy  i kroimy na mniejsze części np polówki półtalarów.
2. Cebule obieramy z łupiny i kroimy ja w kostkę.
3. Na patelni rozpuszczamy masło, na które kładziemy nasze pieczarki. Podsmażamy
4. Dorzucamy cebulkę i smażymy aż nam się ona zeszkli.
 
5. Dodajemy śmietanę i wszystko razem mieszamy. Gdy widzimy, ze nasz sos jest za gesty, możemy do niego dodać troszkę wody, by go rozrzedzić. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.  

SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. Cześć !
    Swetna strona i przepisy.
    Piekne zdjecia krajobrazow.
    Mam pytanie co do sosu pieczarkowego: w moim gotowaniu zasmazona cebula + pieczarki to podstawa/dodatek do wielu potraw. Ja zawsze najpierw szkle cebule a puzniej dodaje pieczarki poniewaz pieczarki nie potrzebuja tak duzo czas.
    Zastanowilo mnie dlaczego najpierw dajesz pieczarki a potem cebule ? Czy smak jest lepszy w ten sposob ?
    Pozdrawiam
    Polak z UK ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czesc! :)
      Bardzo dziekuje za mile slowa o moim blogu !!! :))
      Odnosnie kolejnosci smazenia cebulki to ja przywyklam do tego ze najpierw smaze wszystkie warzywa a na samym koncu zawsze dodaje do nich cebule - nigdy na odwrot :) Cebulka sie wtedy ladnie sie szkli i nie jest przypalona :)
      Serdecznie pozdrawiam!!! :)

      Usuń
  2. Dziekuje za odpowiedz : )
    Sprobuje twojego sposobu na cebulke.
    Napisze jeszcze ze na blog trafilem bo szukalem w internecie przepisu na grzybka ktory robila mi moja babcia :) Ona urodzila sie na Ukrainie i podczas drugiej wojny swiatowej zostala przesiedlona do Polski.
    Gotowanie babcinych potraw wprawia mnie w nastroj zadumy i przypominam sobie dziecinstwo.
    Pozdrawiam !
    Polak z UK

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...