sobota, 28 lutego 2015

SOS PIECZARKOWY NA SZYBKO

sos pieczarkowy na szybko
Jeżeli potrzebujemy szybko zrobić sos, do mięsa czy np. kopytek, a mamy w domu pieczarki, idealnym rozwiązaniem będzie własnie ten sos pieczarkowy. Jest bardzo dobry, a zrobienie go trwa naprawdę bardzo szybko.
Składniki:
  • 10 szt pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła
  • ok 6 łyżek śmietany
  • sol
  • pieprz
  • woda (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Pieczarki dokładnie czyścimy  i kroimy na mniejsze części np polówki półtalarów.
2. Cebule obieramy z łupiny i kroimy ja w kostkę.
3. Na patelni rozpuszczamy masło, na które kładziemy nasze pieczarki. Podsmażamy
4. Dorzucamy cebulkę i smażymy aż nam się ona zeszkli.
 
5. Dodajemy śmietanę i wszystko razem mieszamy. Gdy widzimy, ze nasz sos jest za gesty, możemy do niego dodać troszkę wody, by go rozrzedzić. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.  

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...