sos pieczarkowy na szybko |
Składniki:
- 10 szt pieczarek
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka masła
- ok 6 łyżek śmietany
- sol
- pieprz
- woda (opcjonalnie)
1. Pieczarki dokładnie czyścimy i kroimy na mniejsze części np polówki półtalarów.
2. Cebule obieramy z łupiny i kroimy ja w kostkę.
3. Na patelni rozpuszczamy masło, na które kładziemy nasze pieczarki. Podsmażamy
4. Dorzucamy cebulkę i smażymy aż nam się ona zeszkli.
5. Dodajemy śmietanę i wszystko razem mieszamy. Gdy widzimy, ze nasz sos jest za gesty, możemy do niego dodać troszkę wody, by go rozrzedzić. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
SMACZNEGO!!!
Cześć !
OdpowiedzUsuńSwetna strona i przepisy.
Piekne zdjecia krajobrazow.
Mam pytanie co do sosu pieczarkowego: w moim gotowaniu zasmazona cebula + pieczarki to podstawa/dodatek do wielu potraw. Ja zawsze najpierw szkle cebule a puzniej dodaje pieczarki poniewaz pieczarki nie potrzebuja tak duzo czas.
Zastanowilo mnie dlaczego najpierw dajesz pieczarki a potem cebule ? Czy smak jest lepszy w ten sposob ?
Pozdrawiam
Polak z UK ; )
Czesc! :)
UsuńBardzo dziekuje za mile slowa o moim blogu !!! :))
Odnosnie kolejnosci smazenia cebulki to ja przywyklam do tego ze najpierw smaze wszystkie warzywa a na samym koncu zawsze dodaje do nich cebule - nigdy na odwrot :) Cebulka sie wtedy ladnie sie szkli i nie jest przypalona :)
Serdecznie pozdrawiam!!! :)
Dziekuje za odpowiedz : )
OdpowiedzUsuńSprobuje twojego sposobu na cebulke.
Napisze jeszcze ze na blog trafilem bo szukalem w internecie przepisu na grzybka ktory robila mi moja babcia :) Ona urodzila sie na Ukrainie i podczas drugiej wojny swiatowej zostala przesiedlona do Polski.
Gotowanie babcinych potraw wprawia mnie w nastroj zadumy i przypominam sobie dziecinstwo.
Pozdrawiam !
Polak z UK