czwartek, 11 lutego 2016

PIELMIENIE

PIELMIENI
Pielmieni, pielmienie to takie uszka, pierożki z mięsem - bardzo popularne na Ukrainie, w Rosji. Zapraszam do ich zrobienia są naprawdę bardzo smaczne.

Składniki:

ciasto na pielmieni (takie same jak na pierogi):
  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki bardzo cieplej wody 
  • 1 jajko (opcjonalnie)
* Ponieważ mąka mące nie jest równa tak wiec, w wypadku gdyby ciasto wyszło nam za rzadkie należy troszkę dodać więcej mąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody.

* Ja, do ciasta na pielmieni, nie dodaję jajka. Wydaje mi się, że ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka.


farsz:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnek
  • sol
  • pieprz
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie:

1. Ze składników na ciasto (takie same jak na pierogi) na pielmieni zagniatamy gładkie ciasto i przykrywamy je ściereczką, by nie obsychało.  Jak to dokładnie, krok po kroku, zrobić PATRZ TUTAJ >>> CIASTO NA PIELMIENI/PIEROGI
2. Przystępujemy do robienia farszu do naszych pielmieni.
a) jeżeli kupiliśmy mięso w kawałku to myjemy go i mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa, jeżeli kopiliśmy mięso już zmielone, po prostu wrzucamy go do miski.
b) cebule obieramy z łupiny i mielimy w maszynce lub ścieramy na tarce.
c) wbijamy, wcześniej sparzone,  jajko.
d) dodajemy mleko oraz przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek.
e) solimy i pieprzymy
 f) wszystko dokładnie mieszamy
3. Zaczynamy formować nasze pielmieni.
a) Odkrawamy kawałek ciasta, z naszej kuli, którą wcześniej sformowaliśmy. Reszta ciasta zostaje pod ściereczką, by nie obsychała. Kładziemy nasz kawałek ciasta na oproszonej  wcześniej mąką, stolnicy i zaczynamy go wałkować, na grubość 2-2,5 mm. Gdy widzimy, że nasze wałkowane ciasto, zaczyna nam się przyklejać do stolnicy lub walka - podsypujemy wtedy troszkę mąką.
 
 b) W naszym rozwałkowanym cieście wykrawamy (za pomocą szklanki)  male kolka.
c) Na środek każdego kółka nakładamy farsz, zginamy na pól i dokładnie sklejamy brzegi, tak samo jak robiliśmy to w przypadku pierogów (Nie może być ani jednej dziurki, ponieważ w trakcie, gdy będziemy nasze pielmieni gotować, nasz farsz będzie nam uciekał)następnie łączymy oba końce.
 
4. Gdy już posklejaliśmy nasze pielmieni, przystępujemy do ich gotowania.
 a) Do garnka wlewamy wodę (tyle wody, by wrzucone pielmienie w niej swobodnie pływały) i stawiamy go na ogień. Wodę solimy i czekamy aż  się zagotuje. Do gotującej wody wrzucamy nasze pielmienie i delikatnie mieszamy. Od momentu wypłynięcia pielmieni, na powierzchnie wody - gotujemy je ok 5-6 minut. Po tym czasie wyjmujemy, na talerz lub do miski, za pomocą łyżki cedzakowej.
 
5. Sposób jedzenia pielmieni na Ukrainie:
a) do wyjętych, z wody pielmieni, dodajemy kawałek masła, pokrojonego w kawałeczki, które rozpuszcza się na gorących pielmieniach. Ruszamy miska by rozpuszczone masło trafiło do wszystkich pielmieni.
 
b) do osobnej malej miseczki wlewamy trochę octu (możemy go  rozcieńczamy z mała ilością wody). Dodajemy pieprz.
 c) pielmieni jemy maczając je w occie z pieprzem.
6. Takie pielmieni możemy jeść np z czerwonym barszczem


SMACZNEGO!!

6 komentarzy:

  1. Te pierożki są bardzo smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. tak jest to bardzo popularne jedzenie za wschodnia granica i przy tym naprawde bardzo smaczne!
      serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  3. Bardzo lubię pielmienie, ale w domu ich nie robiłam, może w końcu spróbuję zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto sprobowac - nie sa bardzo skomplikowane w robieniu, za to pozniej jak beda smakowac :)
      serdecznie pozdrawiam

      Usuń

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...