PIELMIENIE |
Składniki:
ciasto na pielmieni (takie same jak na pierogi):
- 3 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki bardzo cieplej wody
- 1 jajko (opcjonalnie)
* Ja, do ciasta na pielmieni, nie dodaję jajka. Wydaje mi się, że ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka.
farsz:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnek
- sol
- pieprz
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
1. Ze składników na ciasto (takie same jak na pierogi) na pielmieni zagniatamy gładkie ciasto i przykrywamy je ściereczką, by nie obsychało. Jak to dokładnie, krok po kroku, zrobić PATRZ TUTAJ >>> CIASTO NA PIELMIENI/PIEROGI
2. Przystępujemy do robienia farszu do naszych pielmieni.
a) jeżeli kupiliśmy mięso w kawałku to myjemy go i mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa, jeżeli kupiliśmy mięso już zmielone, po prostu wrzucamy go do miski.
b) cebule obieramy z łupiny i mielimy w maszynce lub ścieramy na tarce.
c) wbijamy, wcześniej sparzone, jajko.
d) dodajemy mleko oraz przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek.
e) solimy i pieprzymy
f) wszystko dokładnie mieszamy
3. Zaczynamy formować nasze pielmieni.
a) Odkrawamy kawałek ciasta, z naszej kuli, którą wcześniej sformowaliśmy. Reszta ciasta zostaje pod ściereczką, by nie obsychała. Kładziemy nasz kawałek ciasta na oproszonej wcześniej mąką, stolnicy i zaczynamy go wałkować, na grubość 2-2,5 mm. Gdy widzimy, że nasze wałkowane ciasto, zaczyna nam się przyklejać do stolnicy lub walka - podsypujemy wtedy troszkę mąką.
b) W naszym rozwałkowanym cieście wykrawamy (za pomocą szklanki) male kolka.
c) Na środek każdego kółka nakładamy farsz, zginamy na pól i dokładnie sklejamy brzegi, tak samo jak robiliśmy to w przypadku pierogów (Nie może być ani jednej dziurki, ponieważ w trakcie, gdy będziemy nasze pielmieni gotować, nasz farsz będzie nam uciekał)następnie łączymy oba końce.
4. Gdy już posklejaliśmy nasze pielmieni, przystępujemy do ich gotowania.
a) Do garnka wlewamy wodę (tyle wody, by wrzucone pielmienie w niej swobodnie pływały) i stawiamy go na ogień. Wodę solimy i czekamy aż się zagotuje. Do gotującej wody wrzucamy nasze pielmienie i delikatnie mieszamy. Od momentu wypłynięcia pielmieni, na powierzchnię wody - gotujemy je ok 5-6 minut. Po tym czasie wyjmujemy, na talerz lub do miski, za pomocą łyżki cedzakowej.
5. Sposób jedzenia pielmieni na Ukrainie:
a) do wyjętych, z wody pielmieni, dodajemy kawałek masła, pokrojonego w kawałeczki, które rozpuszcza się na gorących pielmieniach. Ruszamy miska by rozpuszczone masło trafiło do wszystkich pielmieni.
b) do osobnej małej miseczki wlewamy trochę octu (możemy go rozcieńczyć z mała ilością wody). Dodajemy pieprz.
c) pielmieni jemy maczając je w occie z pieprzem.
6. Takie pielmieni możemy jeść np z czerwonym barszczem
SMACZNEGO!!
Te pierożki są bardzo smakowite.
OdpowiedzUsuńnaprawdę są!
Usuńserdecznie pozdrawiam
Jadlem na Bialorusi,pychota:-)
OdpowiedzUsuńtak jest to bardzo popularne jedzenie za wschodnia granica i przy tym naprawde bardzo smaczne!
Usuńserdecznie pozdrawiam
Bardzo lubię pielmienie, ale w domu ich nie robiłam, może w końcu spróbuję zrobić.
OdpowiedzUsuńwarto sprobowac - nie sa bardzo skomplikowane w robieniu, za to pozniej jak beda smakowac :)
Usuńserdecznie pozdrawiam
Moja córka bardzo lubi takie pierożki. W Polsce zaczęli podawać je w barach. Muszę skusić sie i zrobić w domu, tym bardziej, że trafiłam na super przepis.
OdpowiedzUsuńDziekuję i pozdrawiam,
Maria
moja rowniez je uwielbia i moze zjesc ich bardzo duzo :)
Usuńzachecam do wyprobowania przepisu - mam nadzieje ze bada smakowaly!
serdecznie pozdrawiam