ziemniaki smażone po ukraińsku |
Tak przygotowane ziemniaki pierwszy raz spróbowałam na Ukrainie. Są one całkowicie inne, w smaku, jak znane nam wszystkim frytki. Połączenie przypraw, z cebulką i ziemniakami da nam prostą, smaczną, a zarazem sycącą potrawę.
- 5 dużych lub 10 małych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej w proszku
- 2-3 listki laurowe
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki myjemy i dokładnie obieramy, z nich skórkę.
2. Oczyszczone ziemniaki kroimy w plasterki lub w słupki (tak jak na frytki).
3. Do pokrojonych ziemniaków dodajemy przyprawy, przy czym listek laurowy łamiemy na małe kawałki. Wszystko razem dokładnie mieszamy.4. Cebule obieramy, z łupiny i kroimy, w kostkę.
5. Wlewamy na patelnie olej i stawiamy ja na średnim ogniu.
6. Gdy tłuszcz się nagrzeje, wysypujemy na patelnie ziemniaki.
7. Mieszamy by ziemniaki pokryły się olejem i zaczynamy je smażyć. Podczas smażenia kilka razy przerzucamy ziemniaki by się podsmażyły, ze wszystkich stron. Gdy widzimy, że ziemniaki są już na wpół miękkie, dodajemy do nich pokrojoną cebulkę. Nie robimy tego wcześniej ponieważ cebula by nam się przypaliła.
8. Mieszamy i możemy patelnie przykryć pokrywką.9. Gdy widzimy, że cebulka się zeszkliła, a ziemniaki także są miękkie i chrupiące, oznacza to, że danie, już jest gotowe. Za pomocą łopatki cedzakowej wyjmujemy wszytko na talerz. Sprawdzamy czy potrawa jest odpowiednio doprawiona, i jeżeli potrzebujemy, dodajemy sól i pieprz.
Na Ukrainie, tak przygotowane ziemniaki, je się ze śmietaną.
SMACZNEGO!
Moja mama (Polka) robiła mi takie ziemniaki nieraz, gdy byłam mała.. ale całkiem mozliwe, że to potrawa rodem z Ukrainy... moja babcia (matka mojej mamy) mieszkała jako szkrab na obecnych terenach Ukrainy, więc... może to wyjaśnia skad moja mama znała taka potrawe:) ... jest pyszna. Pozdrawiam.Anka
OdpowiedzUsuńTe ziemniaki poznalam wlasnie dopiero na Ukrainie i bardzo je polubilam. Tutaj sa one bardzo popularne i spozywa sie je o kazdej porze dnia: na sniadanie, obiad i kolacje.
UsuńSerdecznie pozdrawiam
Mieliśmy takie ziemniaki do obiadu, gdy byłam na wycieczce w tamtym roku. W ogóle jedzenie na Ukrainie jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńRowniez uwazam ze ukraińskie jedzenie jest bardzo pyszne, a na samej Ukrainie jest mnóstwo ciekawych miejsc do zwiedzenia.
Usuńserdecznie pozdrawiam
Tak, ukraińskie jedzenie jest pyszne. Ale ciekawa jestem, czy Pani obawia się, że jeśli nie będzie wszędzie powtarzać "nasze" ziemniaki, "nasza" cebulka, to ktoś czytający ten przepis pomyśli, że gotuje Pani jakieś ziemniaki nie swoje, np. sąsiadów albo czyje? W każdym razie ziemniaczki tak przyrządzone są pyszne i nie dziwi, że są jadane o każdej porze dnia. Ja chętnie z kwaśnym mlekiem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Małgorzata.