krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami |
Składniki:
ciasto na naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 1.5 szklanki mleka
- 1.5 szklanki wody (można także użyć wody gazowanej)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła)
- olej do smażenia
na farsz:
- ok 1/2 kg kiszonej kapusty
- ok 300-500 g pieczarek (im bardziej rowne proporcje pieczarek i kapusty - tym nasz farsz będzie smaczniejszy)
- cebula
- sol
- pieprz
- olej do smażenia
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
1. Kapustę wkładamy do garnka, nalewamy wody i gotujemy aż będzie miękka. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ja wcześniej przepłukać woda. Gdy nasza kapusta będzie już miękka, zdejmujemy ja z ognia i studzimy.
2. W czasie gdy gotuje nam się kapusta możemy z podanych składników na ciasto naleśnikowe usmażyć naleśniki. Jak to, krok po kroku, zrobić, objaśniałam TUTAJ >>> ciasto na naleśniki
3. Pieczarki drobno kroimy. Ja użyłam do tego malaksera
4. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w drobna kostkę lub tak jak ja, używamy do tego malaksera.
5. Na patelnie wlewamy troszkę oleju i wrzucamy pieczarki. Gdy troszkę się podsmaża, dodajemy cebulkę. Całość jest gotowa gdy nasza cebulka się zeszkli.
5. Na patelnie wlewamy troszkę oleju i wrzucamy pieczarki. Gdy troszkę się podsmaża, dodajemy cebulkę. Całość jest gotowa gdy nasza cebulka się zeszkli.
6. Kapustę porządnie wyciskamy by nie była mokra , siekamy i łączymy ja z podsmażonymi pieczarkami z cebula. Nasz farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Formowanie krokietów
Na plaska deseczkę lub talerz, kładziemy nasz naleśnik, nakładamy na niego farsz i zakładamy oba boki do środka, na koniec rolujemy. Nasz krokiet jest prawie gotowy.
Panierowania krokietów.
1.W dwóch osobnych miseczkach: do jednej wsypujemy bułkę tarta, a do drugiej wbijamy i widelcem miksujemy jajko.2. Naszego krokieta najpierw obtaczamy w jajku, a później w bułce tartej.
3. Smażymy z obu stron na patelni z olejem (średni ogień), aż krokiety się ładnie zarumienia.
Podajemy cieple.
SMACZNEGO!
Świetnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńi równie pysznie smakuje! :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam :)
pyszne krokiety :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) pozdrawiam
UsuńIle krokietów wyjdzie z podanych składników? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmi wyszło ok 15 szt.
UsuńPozdrawiam
Czy takie krokiety można mrozić?
OdpowiedzUsuńJa osobiscie nigdy ich nie mrozilam, najsmaczniejsze sa takie prosto po przyzadzeniu.
UsuńMysle, ze mozna sprobowac je zamrozic i nic im sie nie stanie :)
Serdecznie pozdrawiam
Surowe mrożą się świetnie, lepiej ich usmażonych nie zamrażać, bo po odgrzaniu są takie...gumowate, niesmaczne. Pozdrawiam.
Usuńja dzisiaj robię i nie mogę się doczekać
OdpowiedzUsuńpowodzenia!!! i prosze obowiazkowo naisac jak wyszly !:)
Usuńserdecznie pozdrawiam
Ja dziś robiłam i wyszły niesamowicie dobre tylko w wodzie rozpuściłam jedną kostkę rosołową i naleśniki nabrały wyrazistego smaku- pyszne- polecam:)
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze, ze sie udaly, a z kostka rosolowa musze wyprobowac :)
Usuńserdecznie pozdrawiam :)
witam,mam pytanie czy do farszu dodac zoltko lub cale jajko -gdzies widzialam taki przepis dawno temu
OdpowiedzUsuńja osobiscie do samego farszu jajka nie dodaje, mozna sprobowac dodac - co to za kucharz co nie eksperymentuje w kuchni :)))
Usuńserdecznie pozdrawiam
Właśnie zrobiłam farsz i za chwilę będę robić resztę. Nie mogę się doczekać efektu. Uwielbiam krokiety, skorzystałam z Twoich wskazówek.Dzięki bardzo. Gorąco pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMałgorzata
mam nadzieje ze Ci posmakowaly :)
Usuńserdecznie pozdrawiam
Pyszne na wigilijny stól idealne
OdpowiedzUsuńzrobiłam według przepisu, wyszły genialne :)
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam