Winegret - sałatka ukraińska |
Jeśli ktoś jest fanem rożnego rodzaju "kiszonek", ta sałatka na pewno przypadnie mu do gustu.
Składniki:
- 2 marchewki
- 3-4 ziemniaki
- 2-3 ogórki kiszone
- ok 150 g. kapusty kiszonej
- 1 puszka fasoli
- 2 buraki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek lub olej
Przygotowanie:
1.Fasolę namaczamy i zostawiamy najlepiej na całą noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ją w tej samej wodzie ok 1,5 godziny, aż będzie gotowa. Odcedzamy i studzimy.
2. Marchewkę, ziemniaki i buraki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości, ale tak by ich nie przegotować. Warzywa mają być ugotowane tak jak się je gotuje na sałatkę jarzynowa.
2. Marchewkę, ziemniaki i buraki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości, ale tak by ich nie przegotować. Warzywa mają być ugotowane tak jak się je gotuje na sałatkę jarzynowa.
Po ugotowaniu, ostudzone warzywa, obieramy i kroimy w kostkę.
3. Kapustę szatkujemy, gdy jest zbyt kwaśna, wcześniej ja przemywamy woda. Ogórki kiszone kroimy w kostkę.
4. Wszystkie składniki wsypujemy do jednego naczynia, np. miski, Doprawiamy do smaku sola, pieprzem oraz dodajemy troszkę oleju. Dokładnie mieszamy.
Sałatkę ta jemy z dodatkiem chleba.
SMACZNEGO!
A jakie proporcje? Ile marchwi, kartofli buraków,ogórków,fasoli i t.d.
OdpowiedzUsuń