PAPRYKA FASZEROWANA

PAPRYKA FASZEROWANA

Papryka faszerowana to jedno z lepszych dan. Na Ukrainie taka papryka jest uwielbiana i gdy pójdziemy do kogoś, w gości i takie danie znajdzie się na stole - u gospodyni notowania momentalnie wzrosną :))

Składniki:
  • 11 szt. papryki
  •  ok 2 szkl. ryżu
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 kostka bulionowa
  • sol
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • 2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:

1. Gotujemy ryz. Jak to zrobić patrz >>>RYŻ  NA SYPKO
Ja osobiście lubię w papryczkach faszerowanych, by ryz był lekko kleisty tak wiec gotuje go do miękkości. Jak ktoś lubi by ryz w papryczkach był sypki to wtedy należy używać troszkę niedogotowanego ryżu. Dojdzie on razem z mięsem już w nafaszerowanych papryczkach.
2. Przygotowujemy farsz do naszych papryczek:
 a) Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
 b) Cebule obieramy z łupiny i kroimy w drobna kostkę
 c) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) i podsmażamy nasza marchewkę z cebulka
 d) Gdy widzimy ze cebulka się zeszkliła a marchewka także troszkę się podsmażyła - dodajemy mięso mielone
 e) Mieszamy tak by wszystko razem się połączyło i ładnie razem podsmażyło.
 f) Gdy widzimy, ze mięso zmieniło kolor i nie jest już surowe , zdejmujemy nasza patelnie z ognia. Czekamy aż ostygnie.
g) Dodajemy nasze podsmażone mięso do ostudzonego ryżu. Wszystko dokładnie mieszamy
h) Doprawiamy nasz farsz sola, pieprzem czarnym i czerwona papryka w proszku - sprawdzamy do smaku
3. Przygotowujemy paprykę do faszerowania:
a) Paprykę myjemy, odcinamy jej czapeczkę z ogonkiem i usuwamy ze środka pestki.  
b) Za pomocą wykałaczki dziurawimy nasze papryczki
c) Napełniamy je wcześniej przygotowanym farszem, przykrywamy czapeczka i wszystko razem spinamy np wykałaczką
 
4. Tak przygotowane papryczki wkładamy do garnka lub urządzenia typu multicooker*
5. Zalewamy bulionem warzywnym, a gdy go nie mamy to zalewamy woda i wrzucamy kostkę rosołową.
6. Dodajemy wcześniej obrany, z łupiny, pokrojony lub  przeciśnięty przez praskę, czosnek
7. Na koniec na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. 
8. Gotujemy na wolnym ogniu ok 30-40 min, tak by nasze papryki były miękkie ale nie rozgotowane. Wszystko zależy od rodzaju papryki jaka używamy  
9. Podajemy na ciepło.

SMACZNEGO!!!


* Papryczki bardzo dobre wychodzą przygotowane w multicookerze, ich smak jest wtedy bardziej nasycony i wyrazisty.

Nie przejmujmy się gdy np zostanie nam farsz do papryczek - możemy dodać trochę ziół, koncentrat i już mamy smaczne risotto :)

Komentarze