PAPRYKA FASZEROWANA |
Składniki:
- 11 szt. papryki
- ok 2 szkl. ryżu
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 kostka bulionowa
- sol
- pieprz
- papryka w proszku
- 2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Gotujemy ryz. Jak to zrobić patrz >>>RYŻ NA SYPKO
Ja osobiście lubię w papryczkach faszerowanych, by ryz był lekko kleisty tak wiec gotuje go do miękkości. Jak ktoś lubi by ryz w papryczkach był sypki to wtedy należy używać troszkę niedogotowanego ryżu. Dojdzie on razem z mięsem już w nafaszerowanych papryczkach.
2. Przygotowujemy farsz do naszych papryczek:
a) Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
c) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) i podsmażamy nasza marchewkę z cebulka
d) Gdy widzimy ze cebulka się zeszkliła a marchewka także troszkę się podsmażyła - dodajemy mięso mielone
e) Mieszamy tak by wszystko razem się połączyło i ładnie razem podsmażyło.
f) Gdy widzimy, ze mięso zmieniło kolor i nie jest już surowe , zdejmujemy nasza patelnie z ognia. Czekamy aż ostygnie.
g) Dodajemy nasze podsmażone mięso do ostudzonego ryżu. Wszystko dokładnie mieszamy
h) Doprawiamy nasz farsz sola, pieprzem czarnym i czerwona papryka w proszku - sprawdzamy do smaku
3. Przygotowujemy paprykę do faszerowania:
a) Paprykę myjemy, odcinamy jej czapeczkę z ogonkiem i usuwamy ze środka pestki.
b) Za pomocą wykałaczki dziurawimy nasze papryczki
c) Napełniamy je wcześniej przygotowanym farszem, przykrywamy czapeczka i wszystko razem spinamy np wykałaczką
9. Podajemy na ciepło.
c) Napełniamy je wcześniej przygotowanym farszem, przykrywamy czapeczka i wszystko razem spinamy np wykałaczką
4. Tak przygotowane papryczki wkładamy do garnka lub urządzenia typu multicooker*
5. Zalewamy bulionem warzywnym, a gdy go nie mamy to zalewamy woda i wrzucamy kostkę rosołową.
6. Dodajemy wcześniej obrany, z łupiny, pokrojony lub przeciśnięty przez praskę, czosnek
7. Na koniec na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę.
8. Gotujemy na wolnym ogniu ok 30-40 min, tak by nasze papryki były miękkie ale nie rozgotowane. Wszystko zależy od rodzaju papryki jaka używamy 9. Podajemy na ciepło.
SMACZNEGO!!!
* Papryczki bardzo dobre wychodzą przygotowane w multicookerze, ich smak jest wtedy bardziej nasycony i wyrazisty.
Nie przejmujmy się gdy np zostanie nam farsz do papryczek - możemy dodać trochę ziół, koncentrat i już mamy smaczne risotto :)
Nie przejmujmy się gdy np zostanie nam farsz do papryczek - możemy dodać trochę ziół, koncentrat i już mamy smaczne risotto :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.
Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach