RYŻ NA SYPKO |
Składniki:
1. Ryż wkładamy, do garnka, w jakim się będzie gotował i najpierw go kilka razy przemywamy woda, dotąd aż nasza woda nie będzie mętna, tylko stanie się przezroczysta. Później nalewamy wody, w proporcjach 1:1,75 czyli, jeśli wzięliśmy dwie szklanki ryżu, to nalewamy 3,5 szklanki wody. Troszeczkę nasz ryż solimy i dodajemy do niego łyżeczkę masła (opcjonalnie).
- 1 szklanka ryżu najlepiej typu paraboiled lub długoziarnisty
- 1,75 szklanki wody
- sol
- masło (opcjonalnie)
1. Ryż wkładamy, do garnka, w jakim się będzie gotował i najpierw go kilka razy przemywamy woda, dotąd aż nasza woda nie będzie mętna, tylko stanie się przezroczysta. Później nalewamy wody, w proporcjach 1:1,75 czyli, jeśli wzięliśmy dwie szklanki ryżu, to nalewamy 3,5 szklanki wody. Troszeczkę nasz ryż solimy i dodajemy do niego łyżeczkę masła (opcjonalnie).
2. Wstawiamy nasz garnek na ogień i gotujemy. Ja odkąd stałam się posiadaczką urządzenia wielofunkcyjnego, do gotowania, w zwykłym garnku przestałam ryż gotować. Ryż z takiego multicookera wychodzi bardzo smaczny i nie trzeba przy nim stać i patrzeć by nie wykipiał. Jeśli ktoś z Państwa również posługuje się takim urządzeniem, to nastawiamy funkcje: ryż, czas gotowania 45 minut, 105°C.
Natomiast jeżeli gotujemy ryż w garnku - zagotowujemy go i gdy zacznie się gotować przykrywamy pokrywka, zostawiając maleńką dziurkę, by para mogła uchodzić i gotujemy do czasu aż ryz wsiąknie wodę. Po tym czasie przykrywamy go szczelnie pokrywka i wyłączamy ogień. Najlepiej wtedy zawinąć nasz garnek w ściereczkę i włożyć pod poduszkę, lub okręcić kocem, by sobie tak polezakowal - po ok 10-15 min bedzie gotowy.
Ale patent :)
OdpowiedzUsuń