PIEROGI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I SUSZONYMI GRZYBAMI

PIEROGI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I SUSZONYMI GRZYBAMI  

Boże Narodzenie nie może obyć się bez pierogów z kapusta kiszona i grzybami. 

Składniki:

ciasto na pierogi:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki bardzo cieplej wody 
  • 1 jajko (opcjonalnie)
* Ponieważ mąka mące nie jest równa tak wiec, w wypadku gdyby ciasto wyszło nam za rzadkie należy troszkę dodać więcej mąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody.

* Ja, do ciasta na pierogi, nie dodaję jajka. Wydaje mi się, że ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka.

farsz:
  • grzyby suszone
  • kapusta kwaszona najlepiej czysta 
  • cebula
  • sol
  • pieprz
  • olej
Przygotowanie:

1. Ze składników na ciasto na pierogi zagniatamy gładkie ciasto i przykrywamy je ściereczką, by nie obsychało.  Jak to dokładnie, krok po kroku, zrobić PATRZ TUTAJ >>> CIASTO NA PIEROGI
2. Przystępujemy do robienia farszu do naszych pierogów. 
a) grzyby zalewamy woda i moczymy co najmniej 2 godziny(najlepiej zostawić grzyby do moczenia na cala na noc) po tym czasie opłukujemy je a wodę przecedzamy przez sito NIE WYLEWAMY! (chodzi o to by pozbyć się ewentualnego pisaku czy innych zanieczyszczę po ew. niedokładnym oczyszczeniu grzybów) Gotujemy nasze grzyby w tej samej wodzie co się moczyły ok 30-40 minut. Gdy wystygną kroimy na malutkie kawałeczki lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Wody z grzybów nie wylewamy możemy ja użyć do przygotowania np postnej zupy grzybowej.
 
b) Kapustę przepłukujemy po czym gotujemy do miękkości w garnku ok 1 godziny. Gdy będzie już miękka, odcedzamy ja i studzimy. Ostudzana kapustę dokładnie odciskamy z wody i drobniutko szatkujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
 c) Cebule obieramy z łupiny i kroimy w drobna kostkę. Szklimy na oleju po czym studzimy. Możemy ja także przepuścić przez maszynkę.
d) łączymy wszystkie składniki farszu
 e) doprawiamy do smaku sola i pieprzem
3. Przystępujemy do formowania naszych pierogów.
 a) Odkrawamy kawałek ciasta, z naszej kuli, którą wcześniej sformowaliśmy. Reszta ciasta zostaje pod ściereczką, by nie obsychała. Kładziemy nasz kawałek ciasta na oproszonej  wcześniej mąką, stolnicy i zaczynamy go wałkować, na grubość 2-2,5 mm. Gdy widzimy, że nasze wałkowane ciasto, zaczyna nam się przyklejać do stolnicy lub walka - podsypujemy wtedy troszkę mąką.
 
 b) W naszym rozwałkowanym cieście wykrawamy (za pomocą specjalnej foremki do pierogów lub szklanki), kolka.
 c) Na środek każdego kółka nakładamy farsz, zginamy na pól i dokładnie sklejamy brzegi naszego pieroga. Nie może być ani jednej dziurki, ponieważ w trakcie, gdy będziemy nasze pierogi gotować, nasz farsz będzie nam uciekał.

4. Gdy już posklejaliśmy nasze pierogi, przystępujemy do ich gotowania.
 a) Do garnka wlewamy wodę (tyle wody, by wrzucone pierogi w niej swobodnie pływały) i stawiamy go na ogień. Tą wodę solimy i dodajemy do niej troszkę oleju (by nam się pierogi nie posklejały). Czekamy aż nam się woda zagotuje. Do gotującej wody wrzucamy nasze pierogi i delikatnie mieszamy. Od momentu wypłynięcia, naszych pierogów, na powierzchnie wody - gotujemy je ok 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy, na talerz lub półmisek, za pomocą łyżki cedzakowej i układamy tak by na siebie nie zachodziły. Po minucie delikatnie przechylamy nasze naczynie i zlewamy z niego wodę. 
 
5. Podajemy polane podsmażona cebulka lub odsmażone.

SMACZNEGO!!!


* Ja użyłam kapusty z marchewka ponieważ tylko taka kapustę ukwasiłam i innej nie miałam W Kołomyi ciężko jest dostać czysta kapustę kwaszona ponieważ dostępna tutaj kapusta to kapusta kwaszona w domach przez ludzi i na ogol jest ona już z marchewka. Nie można w sklepie kupić takiej kapusty kwaszonej prosto z beczki tak jak to robi się w Polsce. Większość ludzi sama tutaj kwasi kapustę czy ogórki.

Komentarze