FASOLKA PO BRETOŃSKU

FASOLKA PO BRETOŃSKU 

Gdy zostaje nam w domu wędlina i nie mamy pomysłu jak ja wykorzystać - możemy ugotować własnie fasolkę po bretońsku. Jest to bardzo smaczne i sytne danie i myślę, ze wielu osobom przypadnie do gustu

Składniki:
  • fasola
  • kiełbasa, boczek, wędlina wędzona
  • cebula
  • sol
  • pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
Sposób przygotowania:


1. Fasole zalewamy woda i moczymy min 2-3 godziny aż się pomarszczy. Gotujemy.
2. Kiełbasę, wędlinę, boczek - to co mamy w domu wędzonego, kroimy w kostkę i podsmażamy. 
3. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w ćwierć talarki  lub kostkę - szklimy 
4. Gdy nasza fasole jest już prawie dobra wsypujemy do niej podsmażoną wędlinę oraz zeszklona cebulkę.
5. Gdy jest potrzeba podlewamy woda i dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy.
6. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i papryka w proszku.
7. Na koniec dodajemy majeranek.
8. Podajemy z bułką lub chlebem.
SMACZNEGO!!!

Komentarze