FASOLKA PO BRETOŃSKU |
Gdy zostaje nam w domu wędlina i nie mamy pomysłu jak ja wykorzystać - możemy ugotować własnie fasolkę po bretońsku. Jest to bardzo smaczne i sytne danie i myślę, ze wielu osobom przypadnie do gustu
Składniki:
- fasola
- kiełbasa, boczek, wędlina wędzona
- cebula
- sol
- pieprz
- koncentrat pomidorowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
1. Fasole zalewamy woda i moczymy min 2-3 godziny aż się pomarszczy. Gotujemy.
2. Kiełbasę, wędlinę, boczek - to co mamy w domu wędzonego, kroimy w kostkę i podsmażamy.
3. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w ćwierć talarki lub kostkę - szklimy
4. Gdy nasza fasole jest już prawie dobra wsypujemy do niej podsmażoną wędlinę oraz zeszklona cebulkę.
5. Gdy jest potrzeba podlewamy woda i dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy.
6. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i papryka w proszku.
7. Na koniec dodajemy majeranek.
8. Podajemy z bułką lub chlebem.
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.
Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach