RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI


RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

Tych racuszków nie trzeba reklamować - kto ich nie lubi? Pyszne, puszyste, drożdżowe ciasto + jabłko = wyśmienity smak :)
Składniki:

  • 2 szkl. maki
  • ok 20 g drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego *
  • ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej)
  • 3 duze jabłka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Do miski wbijamy dwa cale jajka i dodajemy 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie mieszamy by cukier nam się rozpuścił.
2. Do garnuszka  wlewamy mleko i je podgrzewamy (ma być cieple nie gorące!), wsypujemy cukier i pokruszone drożdże, mieszamy. Odstawiamy na chwile w cieple miejsce by drożdże zaczęły pracować.
3. Margarynę lub masło rozpuszczamy i troszkę studzimy by nie była gorąca.
4. Do jajek z cukrem dodajemy przesiana make, wlewamy drożdże i margarynę.
5. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Przykrywamy ściereczka i odkładamy na około godzinę w cieple miejsce by nasza masa urosła - ma  podwoić swoja objętość.  

7. Jabłka myjemy, obieramy ze skorki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki np w kostkę.
8. Dodajemy pokrojone jabłka do naszej masy drożdżowej i delikatnie wszystko razem mieszamy.
8. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który nakładamy łyżką ciasto i smażymy racuszki na zloty kolor (smażymy w głębokim tłuszczu, w średniej temperaturze)  
8. Wyjmujemy na sitko lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by ściekł tłuszcz.
9 . Podajemy z powidłem lub posypane cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!

Komentarze