RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI |
Składniki:
- 2 szkl. maki
- ok 20 g drożdży
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego *
- ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej)
- 3 duze jabłka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Do miski wbijamy dwa cale jajka i dodajemy 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie mieszamy by cukier nam się rozpuścił.
2. Do garnuszka wlewamy mleko i je podgrzewamy (ma być cieple nie gorące!), wsypujemy cukier i pokruszone drożdże, mieszamy. Odstawiamy na chwile w cieple miejsce by drożdże zaczęły pracować.
3. Margarynę lub masło rozpuszczamy i troszkę studzimy by nie była gorąca.
4. Do jajek z cukrem dodajemy przesiana make, wlewamy drożdże i margarynę.
5. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Przykrywamy ściereczka i odkładamy na około godzinę w cieple miejsce by nasza masa urosła - ma podwoić swoja objętość.
7. Jabłka myjemy, obieramy ze skorki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki np w kostkę.
8. Dodajemy pokrojone jabłka do naszej masy drożdżowej i delikatnie wszystko razem mieszamy.
8. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który nakładamy łyżką ciasto i smażymy racuszki na zloty kolor (smażymy w głębokim tłuszczu, w średniej temperaturze)
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.
Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach