KLUSKI LENIWE |
Kluski leniwe, jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Pamietam jak, mama ich mi nie chciala robic to biegłam do babci i od razu, tego dnia, takie kluski pojawiały się na stole :)
Zapraszam do wypróbowania przepisu
Skladniki:
- ok 1 kg sera
- kasza manna
- 2 całe jajka
- sól
- masło*
- bułka tarta*
- śmietana*
* opcjonalnie
1. Ser przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
2. Ser dzielimy na 4 części po czym jedną z tych części zabieramy i rozkładamy na pozostałe trzy części
3. W puste miejsce wsypujemy kaszę manną, na wysokość leżącego sera
4. Jajka rozdzielamy- żółtka dodajemy do miski z serem, a białka do osobnej miski.
5. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę
6. Ser z żółtkami i kaszą manną delikatnie mieszamy, po czym dodajemy ubitą na sztywno pianę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
7. Stolnice posypujemy mąką lub kasza manna, odrywamy kawałek serowego ciasta i robimy z niego wałek
9. Do garnka wlewamy wodę, solimy(mniej niż na ziemniaki czy makaron) i zagotowujemy-możemy dodać troszkę oleju by się kluseczki nie sklejały
10. Na wrzącą wodę wrzucamy partiami kluski, za pomocą najlepiej drewnianej łyżki delikatnie mieszamy, by kluski nie przywarły do dna. Od czasu wypłynięcia na wierzch, gotujemy ok 2-3 minut
11. Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
12. Takie kluseczki u mnie w domu polewane były z podsmażoną bułką i cukrem.
a) na patelni rozpuszczamy ok 1/2 kostki masła.
b)na rozpuszczone masło wsypujemy ok 3 łyzki tartej bułki i smażymy do momentu aż bułka się przyrumieni.
Mam nadzieje, że te mięciutkie kluski leniwe przypadną Wam do gustu.
Jak juz wspomniałam powyżej można podawać je z bułka tartą, a także można ze śmietaną.
Smacznego!
Dzień dobry, chętnie spróbuję zrobić leniwe z tego przepisu, jednak nie do końca rozumiem punkt 1 - dzielimy ser na 4 części, to jasne, ale o co chodzi później z tymi 4 częściami?
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić kaszę mannę mąką krupczatką?
Pozdrawiam, Iwona
Wspaniale to wszystko opisane i zilustrowane! Nigdy nie próbowałam leniwych z kaszą manną, bo ja robię tak jak Mama z mąką, ale pewnie są delikatniejsze. Muszę spróbować! Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za mily komentarz :) zachecam do wyprobowania i podzielenia sie informacja jak smakowaly w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam