PLACUSZKI Z KABACZKA LUB CUKINI

PLACUSZKI Z KABACZKA LUB CUKINI

Przepyszne placuszki z kabaczka lub cukini, które będą nam smakować zarówno na ciepło jak i na zimno. W Ukrainie bardzo często w okresie letnim goszczą na stołach, jako zimna przekąska. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. 

Składniki:
  • 4 cukinie (średnie)
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mąki
  • 1 cebula
  • zieleń do wyboru: szczypiorek, natka, koperek (zamiast zieleni możemy użyć suszonych ziół) 
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kabaczki lub cukinie dokładnie myjemy i obieramy ze skórki (gdy jest to mlode warzywo, możemy nie obierać)
2. Ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
3. Solimy i czekamy by kabaczek lub cukinia puściły sok, po czym go zlewamy
5. Cebule kroimy w drobna kostke i dodajemy do cukini.
6. Wbijamy całe jajka
7. Dodajemy pokrojoną zieleń, po czym całość doprawiamy pieprzem.
8. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy
   
9. Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą dużej łyżki nakładamy placuszki. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
10. Placuszki te smakują na zimno jaki na ciepło, najbardziej  z kleksem śmietany.


SMACZNEGO!!!

Komentarze

  1. Teraz jest szczyt sezonu i cukinia często u nas gości. Ja trę pół na pół z ziemniakami, bo te z cukinii są tak delikatne, że na obiad by się nie najedli :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja rowniez robie takie ziemniaczano-cukiniowe placki :)
      mam w zamiarze juz niedlugo zrobic post o nich :)
      serdecznie pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach