PRZECIER, MUS JABŁKOWY NA ZIMĘ |
Dzisiaj zapraszam na jeden z obowiązkowych przepisów , które robię każdego roku. Taki przecier, mus można wykorzystywać do szarlotek, nalesnikow, można traktować jak powidlo do posmarowania racuszków, omletow itp.
Skladniki:
- 5 kg jablek
- 1-1,5 kg cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka cynamonu*
- 1 opakowanie cukru waniliowego*
*opcjonalnie
Przygotowanie:
1. Jablka dokladnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki
3. Za pomocą blendera bardzo dobrze miksujemy.
4, Jeśli chcemy mieć idealny gładziutki mus, wtedy przecieramy dodatkowo przez sitko. (wylewamy na sitko z bardzo drobniutkimi dziurkami, za pomocą drewnianej łyżki mieszamy do momentu aż na sitku zostaną nam tylko skórki)
5. Cała zblenderowana masę przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy:
a) cukier + cukier waniliowy
b)cynamon6. Zagotowujemy cały czas mieszając. Gotujemy do czasu uzyskania pożądanej przez nas konsystencji.
7. Gorący przecier przelewamy do wcześniej wysterylizowanych słoików. Słoiki zakręcamy i ustawiamy do góry dnem
8. Zostawiamy pod przykryciem do calkowitego ostygniecia. Przechowujemy w chłodnym miejscu, spiżarni lub w piwnicy.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.
Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach