PRZECIER, MUS JABŁKOWY NA ZIMĘ

PRZECIER, MUS JABŁKOWY NA ZIMĘ

Dzisiaj zapraszam na jeden z obowiązkowych przepisów , które robię każdego roku. Taki przecier, mus można wykorzystywać do szarlotek, nalesnikow, można traktować jak powidlo do posmarowania racuszków, omletow itp.

Skladniki:
  • 5 kg jablek
  • 1-1,5 kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cynamonu*
  • 1 opakowanie cukru waniliowego*
*opcjonalnie

Przygotowanie:
1. Jablka dokladnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki
2. Wrzucamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy aż jabłka będą mięciutkie.Gdy zaczna sie troszke rozgotowywać , wyłączamy grzanie, czekamy by troche wystygly.
3. Za pomocą blendera bardzo dobrze miksujemy.
4, Jeśli chcemy mieć idealny gładziutki mus, wtedy przecieramy dodatkowo przez sitko. (wylewamy na sitko z bardzo drobniutkimi dziurkami, za pomocą drewnianej łyżki mieszamy do momentu aż na sitku zostaną nam tylko skórki)
5. Cała zblenderowana masę przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy:
a) cukier + cukier waniliowy
b)cynamon
6. Zagotowujemy cały czas mieszając. Gotujemy do czasu uzyskania pożądanej przez nas konsystencji.
7. Gorący przecier przelewamy do wcześniej wysterylizowanych słoików. Słoiki zakręcamy  i ustawiamy do góry dnem
8. Zostawiamy pod przykryciem do calkowitego ostygniecia. Przechowujemy w chłodnym miejscu, spiżarni lub w piwnicy.


 SMACZNEGO!

Komentarze