KABACZEK, CUKINIA NA ZIMĘ |
W dzisiejszym poście zapraszam do zrobienia dobrego kabaczka czy cukinii na zimę. Taka cukinia będzie idealnym dodatkiem do kanapek , w zimowe dni.
Składniki:
- 2 kg. kabaczka lub cukinii(najlepiej wybierać młode okazy)
- 1 pęczek natki
- 1 pęczek koperku
- 5-6 ząbków czosnku (1 główka)
- 125 g cukru (ok 5 łyżek)
- 125 ml octu
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
Przygotowanie:
1. Kabaczek lub cukinie dokładnie myjemy i kroimy w pól-talarki, wrzucamy do miski lub garnka. Starsze okazy należy obrać ze skorki i pozbawić pestek.
2. Natkę pietruszki myjemy, drobno siekamy i dodajemy do cukinii
3. Koperek podobnie jak natkę, myjemy, siekamy i dodajemy do reszty
4. Do naszych warzyw dodajemy:
a) przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek
b) sol
c) cukier
d) ocet
e) pieprz
5. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na 1,5-2 godzinki by warzywa puściły sok. Co jakiś czas (15 min)warzywa należy przemieszać.
6. Po upływie 1,5-2 godz. widzimy ze warzywa puściły sporo soku i wtedy zaczynamy wypełniać nimi słoiki. Słoiki wcześniej powinny być wysterylizowane i osuszone.
7. Sok co zaostal nam w misce rownomiernie rozlewamy po sloikach.
8. Większy garnek wyścielamy, ściereczką i wkładamy do niego słoiki z sałatką. Słoiki nie mogą się stykać!
9. Wlewamy zimna wodę na wysokość 2/3 słoika i włączamy grzanie. Od momentu zagotowania się wody, pasteryzujemy: słoiki 1/2 litrowe-15 min, słoiki 1 litrowe-20 minut na małym ogniu(woda ma tylko lekko bulgotać).
10. Po tym czasie, wyjmujemy dokładnie dokręcamy nakrętki i ustawiamy do góry dnem. Możemy otulić je kocem lub ręcznikiem i pod takim okryciem zostawić do całkowitego ostygnięcia.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.
Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach