SZARLOTKA SYPANA "TRZY SZKLANKI"

SZARLOTKA SYPANA "TRZY SZKLANKI"

Bardzo pyszna, łatwa i prosta w wykonaniu szarlotka, z którą poradzi sobie nawet dzieci. 

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-7 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g masła lub margaryny
okrągła forma do pieczeczenia (tortownica) 20 cm

Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy:
a) kasze manna

b) make
c) cukier
d) proszek do pieczenia
2. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy i dzielimy sobie na cztery równe części.
3. Jabłka myjemy, obieramy ze skorki, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce jarzynowej
4. Do jabłek dodajemy cynamon, mieszamy (ja do jabłek już nie dodaje cukru ponieważ sporo go już jest w cieście, jesli chcecie lub wasze jablka sa bardzo kwasne to w tym moemncie możecie jabłka posłodzić). Wymieszanej jabłka dzielimy na trzy równe części.

5. Formę (ja lubię piec ta szarlotkę w tortownicy) wyścielamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem lub margaryna. (w przygotowaniu pomagało mi moje dziecko, które również posmarowało mi spod tortownicy)
6. Zaczynamy równomiernie zasypywać nasze ciasto do formy
a) na sam spod dajemy jedna cześć suchych składników, które rozprowadzamy po całej blaszce
b) na suche składniki dajemy jedna cześć jabłek i również równomiernie rozprowadzamy
c) na jabłka wysypujemy 2 cześć suchych produktów 
d) na suche produkty 2 cześć jabłek
e) następnie na jabłka 3 cześć suchych składników
g) po suchych składnikach kładziemy ostatnia cześć jabłek - trzecia
h) na koniec wysypujemy ostatnie czwarta części suchych składników.
7. Do małego garnuszka wlewamy mleko, wrzucamy pokrojone masło lub margarynę i zaczynamy podgrzewać do momentu aż cale masło nam się rozpuści. 
8. Gorace mleko z masłem, wylewamy na wierzch suchych produktów.
9. Za pomocą widelca nakowamy gęsto ciasto , by mleko doszło do dolnych warstw. (Nie przejmujemy się gdy na wierzchu pojawia się takie nierówności)
10. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 190*C i pieczemy ok 50 min.
11. Po upieczeniu wyjmujemy czekamy aż troszkę ostygnie i wtedy możemy wyjąć z formy i  posypac cukrem pudrem.
Taka szarlotkę możemy jeść na zimno jaki na ciepło np z lodami

 


SMACZNEGO!

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach