Polecany post

FAWORKI, CHRUST

FAWORKI, CHRUST Pyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach faworki, chruściki - w rożnych rejonach kraju maja one inna nazwę. Idea...

poniedziałek, 16 lutego 2015

CIASTO DROŻDŻOWE ROLOWANE


ciasto drożdżowe rolowane
Bardzo smaczne, troszkę bułeczkowe ciasto. Doskonale do porannej kawy lub podwieczorkowej herbaty. 
Składniki:

  • 3 całe jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 40 g drożdży 
  • 1/2 kg mąki (ok 2,5 szklanki)
  • 2 łyżki oleju 
  • 200 g masła (zamiast masła można użyć margaryny)
  • ok 9 łyżek cukru
  • cukier puder do posypania, po upieczeniu.
Przygotowanie:

1. Podgrzać mleko by było cieple - nie gorące!
2. Do ciepłego mleka dodać 2 łyżeczki cukru oraz drożdże, wymieszać i poczekać, aż troszkę urosną.
3. Do miski przesiać mąkę, dodać do niej cale jajka, rozczyn drożdżowy - wszystko wymieszać. Na koniec dodać olej i jeszcze raz dokładnie wyrobić.
Ponieważ mąka mące nie jest równa tak wiec, w wypadku gdyby ciasto wyszło nam za rzadkie należy troszkę dodać więcej mąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę ciepłego mleka.
4. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce by ciasto podwoiło swoja objętość.
5. Gdy ciasto nam się powiększy, należy je podzielić na 4 części.
6. Każdą z część wałkujemy cienko - prawie tak jak na makaron.

7. Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem. Pamiętajmy by wyjąc je wcześniej z lodówki by było temperatury pokojowej - będzie nam się łatwiej rozsmarowywało.
8. Wszystko posypujemy dokładnie cukrem.
9. Rolujemy i tniemy na ok 5 cm kawałki.
 
 10. Układamy stojąco w blaszce do pieczenia (36 x 25 cm), wyłożonej wcześniej papierem pergaminowym, w odległości ok 1-1,5 cm od siebie.
11. Odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia.
12. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180ºC + aż będzie ładnie z wierzchu przyrumienione.
 13. Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Super przepis! Próbowałam już z dżemem swojej roboty ( ja dałam wiśniowy) oraz masą twarogową. Wszystkie były super .Chcę jeszcze wypróbować z masą makową. Naprawdę bardzo łatwy przepis i szybkie wykonanie. Polecam wszystkim, którzy boją się robić ciasta drożdżowe. To zawsze się udaje.

    Marzena- matka piątki dzieci :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...