ciasto drożdżowe rolowane |
Bardzo smaczne, troszkę bułeczkowe ciasto. Doskonale do porannej kawy lub podwieczorkowej herbaty.
Składniki:- 3 całe jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 40 g drożdży
- 1/2 kg mąki (ok 2,5 szklanki)
- 2 łyżki oleju
- 200 g masła (zamiast masła można użyć margaryny)
- ok 9 łyżek cukru
- cukier puder do posypania, po upieczeniu.
Przygotowanie:
2. Do ciepłego mleka dodać 2 łyżeczki cukru oraz drożdże, wymieszać i poczekać, aż troszkę urosną.
3. Do miski przesiać mąkę, dodać do niej cale jajka, rozczyn drożdżowy - wszystko wymieszać. Na koniec dodać olej i jeszcze raz dokładnie wyrobić.
Ponieważ mąka mące nie jest równa tak wiec, w wypadku gdyby ciasto wyszło nam za rzadkie należy troszkę dodać więcej mąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę ciepłego mleka.
4. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce by ciasto podwoiło swoja objętość.
5. Gdy ciasto nam się powiększy, należy je podzielić na 4 części.
6. Każdą z część wałkujemy cienko - prawie tak jak na makaron.
7. Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem. Pamiętajmy by wyjąc je wcześniej z lodówki by było temperatury pokojowej - będzie nam się łatwiej rozsmarowywało.
8. Wszystko posypujemy dokładnie cukrem.9. Rolujemy i tniemy na ok 5 cm kawałki.
10. Układamy stojąco w blaszce do pieczenia (36 x 25 cm), wyłożonej wcześniej papierem pergaminowym, w odległości ok 1-1,5 cm od siebie.
11. Odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia.
12. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180ºC + aż będzie ładnie z wierzchu przyrumienione.
13. Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Super przepis! Próbowałam już z dżemem swojej roboty ( ja dałam wiśniowy) oraz masą twarogową. Wszystkie były super .Chcę jeszcze wypróbować z masą makową. Naprawdę bardzo łatwy przepis i szybkie wykonanie. Polecam wszystkim, którzy boją się robić ciasta drożdżowe. To zawsze się udaje.
OdpowiedzUsuńMarzena- matka piątki dzieci :)