Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 4 szklanki wody
- 5 większych jabłek
- 3-4 łyżki masła
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1. Ryż wkładamy, do garnka, w jakim się będzie gotował i najpierw go kilka razy przemywamy woda. Później nalewamy wody, w proporcjach 1:2 czyli, jeśli wzięliśmy dwie szklanki ryżu, to nalewamy 4 szklanki wody. Troszeczkę nasz ryż solimy i dodajemy do niego łyżeczkę masła.
2. Wstawiamy nasz garnek na ogień i gotujemy (Nasz ryż ma być lekko kleisty, tak wiec nie wybieramy do tego dania ryżu typu parboiled). Ja odkąd stałam się posiadaczką urządzenia wielofunkcyjnego, do gotowania, w zwykłym garnku przestałam ryż gotować. Ryż z takiego multicookera wychodzi bardzo smaczny i nie trzeba przy nim stać i patrzeć by nie wykipiał. Jeśli ktoś z Państwa również posługuje się takim urządzeniem, to nastawiamy funkcje: ryż, czas gotowania 45 minut, 105°C.
Natomiast jeżeli gotujemy ryż w garnku - zagotowujemy go i gdy zacznie się gotować przykrywamy pokrywka, zostawiając maleńką dziurkę, by para mogła uchodzić. Po kilku minutach sprawdzamy czy ryż wsiąknął wodę, jeśli tak przykrywamy go szczelnie pokrywka i wyłączamy ogień.
3. Studzimy nasz ryż, a w międzyczasie przygotowujemy formę, gdzie będziemy go zapiekać. Ja ryż z jabłkami zawsze robię w tortownicy, o średnicy 25 cm i wykładam ją papierem lub folią do pieczenia. Jeśli niczym nie wykładamy naszej formy, należy wtedy ja posmarować masłem lub margaryną.
4. Jabłka myjemy, obieramy ze skorki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy do nich cukier oraz cynamon i wszystko razem mieszamy (jabłek nie odsączamy z soku). Jeśli chcemy by nasze jabłka nie ściemniały skrapiamy je sokiem z cytryny.
5. Przystępujemy do robienia naszego tortu ryżowo-jabłkowego. Na samo dno tortownicy wykładamy 1/3 ugotowanego ryżu.
6. Na ryż wykładamy polowe jabłek.
7. Na jabłka kładziemy 2 z 3 części ryżu.
8. Kolejną warstwą będą pozostałe jabłka.
9. Wierzchnia, ostatnia warstwa będzie pozostała część ryżu, na którą kładziemy wiórki z masła.
10. Przykrywamy naszą tortownice folią (szybciej będzie gotowe, a ryż z wierzchu nam się nie spiecze) i wkładamy do piekarnika na ok 30 min przy temp 170-180°C. Sprawdzamy czy nasza potrawa już jest gotowa (czy jabłka nie są surowe) i wyjmujemy.
11. Ryż z jabłkami podajemy na ciepło, ze śmietaną i cukrem lub z rzadkim serkiem homogenizowanym waniliowym.
SMACZNEGO!
ryż z jabłkami to mój smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńI mój :) Pamiętam jak moja mama robiła go w domu oraz jak taki ryż podawali w przedszkolu :)
UsuńPozdrawiam :)
Nasz smak dzieciństwa😍😋
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤