niedziela, 22 marca 2015

WINEGRET - SAŁATKA UKRAIŃSKA

Winegret - sałatka ukraińska

Jeśli ktoś jest fanem rożnego rodzaju "kwaszonek", ta sałatka na pewno przypadnie mu do gustu. 

Składniki:
  • marchewka
  • ziemniaki
  • ogórek kwaszony
  • kapusta kwaszona
  • fasola
  • burak
  • sol
  • pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej
Przygotowanie:
1.Fasole namaczamy i  zostawiamy najlepiej na cala noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ja w tej samej wodzie ok 1,5 godziny, aż będzie gotowa. Odcedzamy i studzimy.
2. Marchewkę, ziemniaki i buraki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości, ale tak by ich nie przegotować. Warzywa maja być ugotowane tak jak się je gotuje na sałatkę jarzynowa.
Po ugotowaniu, ostudzone warzywa, obieramy i kroimy w kostkę.
3. Kapustę szatkujemy, gdy jest zbyt kwaśna, wcześniej ja przemywamy woda. Ogórki kiszone kroimy w kostkę.
4. Wszystkie składniki wsypujemy do jednego naczynia, np. miski, Doprawiamy do smaku sola, pieprzem oraz dodajemy troszkę oleju. Dokładnie mieszamy.
Sałatkę ta jemy z dodatkiem chleba.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...