ZUPA OGÓRKOWA

zupa ogórkowa

Pyszna lekko kwaskowa zupa, idealna o każdej porze roku.

Składniki (na duży ok 5 litrowy garnek):
  •  kawałek kurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe - jednym słowem coś mięsnego na czym będziemy nasza zupę gotować.
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/6 bulwy selera
  • 1/3 białej części pora
  • 6-8 ziemniaków
  • 10 ogórków kiszonych
  • śmietana (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie)
  • 1 duży lub 2 male listki laurowe
  • 1/2 łyżki soli
  • pieprz
Przygotowanie:
wywar na zupę 
1. Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Pora myjemy i kroimy, w kostkę.
2. Do garnka wlewamy zimna wodę i wkładamy do niej mięso, które wcześniej umyliśmy. Gotujemy na małym ogniu ok godziny, zbierając szumowiny. W moim wypadku zupa jest gotowana na kawałku organicznej kury rosołowej. 
 
3. Po tym czasie dodajemy, do zupy, nasze warzywa oraz listek laurowy i gotujemy kolejne 5-10 minut. Ja na zimę robię  starte na tarce, solone warzywa do słoiczków - daje wtedy ich ok 3 łyżki + 1 marchewkę.
nasz wywar jest gotowy

dalsze przygotowanie zupy
1. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, po czym wrzucamy do naszego wywaru. Solimy nasza zupę.
 
2. Ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach i podsmażamy na maśle. Ogórki przed starciem na tarce możemy obrać ze skórki. 
3. Gdy ziemniaki, w zupie, są już miękkie, dodajemy podsmażone ogórki.
  4. Gdy chcemy, możemy nasza zupę troszkę zagęścić, czyli do kubeczka dajemy łyżkę mąki i troszkę wody. Wszystko dokładnie mieszamy by nie było grudek, po czym wlewamy do zupy mieszając jednocześnie zupę.
5. Doprawiamy do smaku i chwilkę gotujemy by wszystkie składniki się przegryzły.
6. Podajemy ciepłą, ze śmietaną lub samą. Można ją jeść z chlebem. Ja nigdy nie dodaje śmietany bezpośrednio do garnka z zupa, ponieważ zupa wtedy się szybciej psuje, a ja swoje zupy gotuje raz na 2-3 dni. 


 SMACZNEGO!

Komentarze