DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI NA ZIMĘ

DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI

Dla osób lubiących czarną porzeczkę w dzisiejszym poście polecam smaczny i nie ciężki do zrobienia dżem na zimę. Dżem ten będzie idealnie pasował na kanapki, omlety, jak również po łyżeczce można dodawać go do herbaty - tak właśnie dodaje się go w rodzinie mojego męża.

Składniki:
• 4 litry przebranej i odszypułkowanej czarnej porzeczki
• 3 litry cukru
* zasada 1:1 czyli ile kilogramów porzeczki tyle kilogramów cukru.

Sposób przygotowania:
1)Porzeczkę umyć, osuszyć i wyłożyć na ściereczkę by dokładnie wyschła. (*moja teściowa taką porzeczkę wysypuje na dworze - gdy jest słoneczna pogoda i pozwala by słońce tą porzeczkę wysuszyło. Oczywiście taka porzeczka wysypana jest na stół wcześniej wyścielony ściereczką.)
2)Dokladnie osuszuna porzeczkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy cukier i razem mieszamy. 
3) Mielimy całość przez maszynkę do mielenia mięsa. ( Pamiętajmy by mieląc porzeczki z cukrem na maszynce elektrycznej od czasu do czasu robić przerwy aby nie popsuć maszynki.)  
4) Jeśli nie mieliliśmy porzeczki od razu do garnka, to przelewamy ją w garnek, najlepiej z szerokim dnem. Garnek wstawiamy na ogień i zaczynamy gotować od czasu do czasu mieszając by cały cukier się rozpuścił.
5) Porzeczkę podgrzewamy prawie do zagotowania, no NIE zagotowujemy jej!(gotujemy do 80-90°C tak by zachowały się zawarte w niej witaminy) 
6) Przelewamy do wcześniej wysterylizowanych lub wyparzonych słoików. Nie martwcie się, że dżem jest rzadki, po wystygnięciu zgęstnieje.
7) Szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Możemy nakryć kocem lub ręcznikiem i pozostawić w takim ciepłym otuleniu do wystygnięcia. 
8) Przechowujemy w chłodnym miejscu np spiżarni lub piwnicy.






Komentarze