Dla osób lubiących czarną porzeczkę w dzisiejszym poście polecam smaczny i nie ciężki do zrobienia dżem na zimę. Dżem ten będzie idealnie pasował na kanapki, omlety, jak również po łyżeczce można dodawać go do herbaty - tak właśnie dodaje się go w rodzinie mojego męża.
Składniki:
• 4 litry przebranej i odszypułkowanej czarnej porzeczki
* zasada 1:1 czyli ile kilogramów porzeczki tyle kilogramów cukru.
Sposób przygotowania:
1)Porzeczkę umyć, osuszyć i wyłożyć na ściereczkę by dokładnie wyschła. (*moja teściowa taką porzeczkę wysypuje na dworze - gdy jest słoneczna pogoda i pozwala by słońce tą porzeczkę wysuszyło. Oczywiście taka porzeczka wysypana jest na stół wcześniej wyścielony ściereczką.)
2)Dokladnie osuszuna porzeczkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy cukier i razem mieszamy.
3) Mielimy całość przez maszynkę do mielenia mięsa. ( Pamiętajmy by mieląc porzeczki z cukrem na maszynce elektrycznej od czasu do czasu robić przerwy aby nie popsuć maszynki.)
4) Jeśli nie mieliliśmy porzeczki od razu do garnka, to przelewamy ją w garnek, najlepiej z szerokim dnem. Garnek wstawiamy na ogień i zaczynamy gotować od czasu do czasu mieszając by cały cukier się rozpuścił.
5) Porzeczkę podgrzewamy prawie do zagotowania, no NIE zagotowujemy jej!(gotujemy do 80-90°C tak by zachowały się zawarte w niej witaminy)
6) Przelewamy do wcześniej wysterylizowanych lub wyparzonych słoików. Nie martwcie się, że dżem jest rzadki, po wystygnięciu zgęstnieje.
7) Szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Możemy nakryć kocem lub ręcznikiem i pozostawić w takim ciepłym otuleniu do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.
Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach