ciasto na naleśniki |
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1.5 szklanki mleka
- 1.5 szklanki wody (można także użyć wody gazowanej)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Do miski lub innego głębszego naczynia przesiewamy mąkę.
2. Do przesianej maki dodajemy: cale jajka, sól, mleko. Mieszamy. Na koniec dodajemy olej.
3. Wszystko dokładnie mieszamy (np za pomocą rózgi lub miksera kuchennego), tak byśmy pozbyli się wszystkich grudek.
4. Patelnie umieszczamy na dużym ogniu i smarujemy dokładnie olejem. Ja smaruje tłuszcz tylko przed pierwszym naleśnikiem. reszta naleśników już go nie potrzebuje ponieważ jest on zawarty w cieście.
5. Wylewamy na nagrzany tłuszcz (za pomocą np łyżki do sosów) wcześniej przygotowane przez nas ciasto. Nie lejemy za dużo cista- ma ono jedynie cienko przykryć dno patelni. Gdy widzimy, że na wierzchu nie mamy już surowego ciasta i da się, nasz naleśnik, poruszyć na patelni, przerzucamy go na druga stronę (np za pomocą łopatki kuchennej lub przez podrzucanie patelni). Nasz naleśnik ma mieć lekko złotawy kolor (ok 1,5-2 minuty smażenia po każdej stronie).
6. Usmażone naleśniki układamy na przewrócony do góry dnem duży plaski talerz. Dzięki temu zrobi nam się male wgłębienie, dla naszego farszu.
Naleśniki możemy podawać na słodko np. z owocami, serem czy dżemem, oraz na ostro np z mięsem.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.
Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach