JAJKA GOTOWANE NA MIĘKKO

jajka gotowane na miękko 
Ugotowanie takiego jajka sprawia nam najwięcej trudności. To nam się jajka nie dogotują i mamy przezroczyste fluki pływające, to najczęściej wychodzą nam jajka na twardo zamiast na miękko. Ten przepis sprawi, ze jajka na miękko zawsze się Wam udadzą.
Składniki:

  • jajka
  • sól 

Przygotowanie:

1. Wstawiamy garnek, z woda (taka ilość by przykryła nasze jajka, jak je włożymy), na ogień i czekamy, aż się zagotuje. By nastąpiło to szybciej, nakrywamy nasz garnek pokrywką.
2. Nasze jajka o temperaturze pokojowej, za pomocą łyżki wkładamy do gotującej się wody. Zmniejszamy ogień, gdyż woda, w garnku, nie może nam bardzo kipieć, ponieważ jajka mogą nam popękać. Tak gotujemy jajka 4-5 minuty, w zależności od ich wielkości. 
3. Jajka wyciągamy i przelewamy zimną wodą.
4. Podajemy w specjalnych kieliszkach do jajek, razem z kromką chleba, z masłem. Możemy nasze jajka przyprawić sola i pieprzem.



SMACZNEGO!

Komentarze