KOPYTKA

KOPYTKA

Gdy zostają nam, z obiadu, ugotowane ziemniaki i zastanawiamy się co z nimi możemy zrobić, idealnym rozwiązaniem staja się kopytka. Na Ukrainie, zwie się je paluszkami.
Składniki:
  • ugotowane ziemniaki
  • mąka
  • jajko
  • sol
Przygotowanie:

1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce.
2. Nasze ziemniaki dzielimy na 4 części
3. Jedną, z tych części wyjmujemy i rozkładamy na pozostałych trzech częściach.
4. W wolne miejsce, które powstało po wyjęciu 1 z 4 części, wsypujemy mąkę.
5. Dodajemy cale jajka. Ilość jajek zależna jest od tego, ile mamy naszych ziemniaków (jeśli jest ich mało dajemy 1 jajko,  jeżeli więcej to 2 lub 3).
6. Zagniatamy ciasto. Nie wyrabiamy go zbyt długo ponieważ ciasto robi się rzadkie.
7. Stolnice posypujemy maką. Odrywamy kawałek ciasta i formujemy z niego wałek, który rolujemy do średnicy ok 2 cm.
8. Za pomocą noża, troszkę spłaszczamy nasz wałek, po czym kroimy go na skośne kawałki.
 9. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.
10. Do garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy. Wody ma być tyle, by nasze kopytka w niej swobodnie pływały.
 11. Do gotującej wody wkładamy nasze kopytka. 
 12. Od momentu wypłynięcia na powierzchnie wody, gotujemy ok 3 minut.
 13. Wyjmujemy na talerz lub półmisek, za pomocą łyżki cedzakowej i układamy tak by na siebie nie zachodziły. Po minucie delikatnie przechylamy nasze naczynie i zlewamy z niego wodę. 
14. Okraszamy roztopionym masłem, podsmażoną cebulką lub cebulką z boczkiem, jak również z sosem np grzybowym, sosem pieczarkowym na szybko czy gulaszem. 



Bardzo pyszne są kopytka odsmażane.

Na patelnie nalewamy trochę oleju lub rozpuszczamy na niej masło. Na rozpuszczony i nagrzany tłuszcz kładziemy nasze kopytka. Smażymy na brązowy kolor (tak jak lubimy, bardziej lub mniej) po czym przewracamy na druga stronę i postępujemy tak samo. Usmażone kopytka wykładamy na talerz i zjadamy ciepłymi.



SMACZNEGO!

Komentarze