placki ziemniaczane |
Placki ziemniaczane, chyba jedno z tych dań , które każdy z nas bardzo lubi.
Ja osobiście jeszcze nie spotkałam osoby, która by nie lubiła placków ziemniaczanych.
- 1 kg ziemniaków (ok 6-8 szt. w zależności od wielkości)
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1-2 łyżki mąki
- sol
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na bardzo drobnej tarce, na tzw. papkę.
2. Cebule obieramy z łupiny i mielimy lub także ścieramy na tarce, po czym dodajemy do startych ziemniaków.
3. Do naszej ziemniaczano-cebulowej masy wbijamy cale jajka i dodajemy mąkę.
4. Na koniec masę przyprawiamy sola i pieprzem.
5. Na rozgrzany tłuszcz, łyżką nakładamy niewielkie porcje, naszej masy ziemniaczanej i smażymy na średnim ogniu, po obu stronach, przez około 2-3 minuty. Smażymy na średnim ogniu, ponieważ za duży ogień, będzie powodował, ze placki szybko będą nam się przypalać, a w środku będą surowe, natomiast za mały ogień spowoduje, ze placki będą się rozpadać i nie będą chrupiące.
Placki te, idealnie komponują się, podawane ze śmietaną, gulaszem, czy tez rożnymi sosami, np z sosem grzybowym.
SMACZNEGO!
ale mi zrobilaś smaku chyba dzis na obiad usmażę ;)
OdpowiedzUsuńtak wiec będzie pyszny obiadek! polecam :)
UsuńUwielbiam :) Strasznie dawno ich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńproponuje wiec to zmienić :)
UsuńBardzo apetycznie wyglądają :) Właśnie dzisiaj robię je na obiad
OdpowiedzUsuń