PLACKI ZIEMNIACZANE

placki ziemniaczane 
Placki ziemniaczane, chyba jedno z tych dań , które każdy z nas bardzo lubi. 
Ja osobiście jeszcze nie spotkałam osoby, która by nie lubiła placków ziemniaczanych.
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków (ok 6-8 szt. w zależności od wielkości)
  • 2 jajka
  • 1 cebula 
  • 1-2 łyżki mąki 
  • sol
  • pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na bardzo drobnej tarce, na tzw. papkę.
2. Cebule obieramy z łupiny i mielimy lub także ścieramy na tarce, po czym dodajemy do startych ziemniaków.
3. Do naszej ziemniaczano-cebulowej masy wbijamy cale jajka i dodajemy mąkę.
4. Na koniec masę przyprawiamy sola i pieprzem.
5. Na rozgrzany tłuszcz, łyżką nakładamy niewielkie porcje, naszej masy ziemniaczanej i smażymy na średnim ogniu, po obu stronach, przez około 2-3 minuty. Smażymy na średnim ogniu, ponieważ za duży ogień, będzie powodował, ze placki szybko będą nam się przypalać, a w środku będą surowe, natomiast za mały ogień spowoduje, ze placki będą się rozpadać i nie będą chrupiące.

Placki te, idealnie komponują się, podawane ze śmietaną, gulaszem, czy tez rożnymi sosami, np z sosem grzybowym.

SMACZNEGO!

Komentarze

  1. ale mi zrobilaś smaku chyba dzis na obiad usmażę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :) Strasznie dawno ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądają :) Właśnie dzisiaj robię je na obiad

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach