SAŁATKA OLIVIER |
Jest to jedna z najbardziej popularnych sałatek jakie spotkamy na Ukrainie. Troszkę przypomina nasza sałatkę jarzynowa, jednak jest w niej użyta mniejsza ilość warzyw, a zasadnicza różnicą jest to, ze dodana do niej jest również wędlina. Ja przedstawiam Państwu ta typowa, można by powiedzieć, restauracyjna wersje. Oczywiście w domach, nasza sałatka może być modyfikowana np przy użyciu lepszej wędliny czy zastąpieniu cebuli porem. Zapraszam do zapoznania się z przepisem :)
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 puszka groszku konserwowego
- 3 jajka
- 200 g gotowanej kiełbasy typu mortadela
- sol
- pieprz
- majonez
1. Ziemniaki, marchewkę dokładnie szorujemy i w łupinkach gotujemy, aż będą miękkie, uważamy jednak by ich nie rozgotowały. Studzimy. Obieramy z łupiny. Kroimy w troszkę większą kostkę.
2. Jajka gotujemy na twardo ZOBACZ>>>JAJKA NA TWARDO Obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
3. Wędlinę kroimy w troszkę większą kostkę i wrzucamy do miski.
4. Dodajemy obrana z łupiny i pokrojona w kostkę cebule.
5. Następne będą ziemniaki i jajko
6. Obrany ze skorki i pokrojony w kostkę kwaszony ogórek.
7. Odcedzony i przelany ciepłą woda groszek konserwowy
8. marchewka
9. Wszystko razem mieszamy. Oczywiście kolejność wsypanych, pokrojonych warzyw może być dowolna
10. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
11. Podajemy z majonezem.
SMACZNEGO!!!
Nie Oliwier, tylko oliwje. Oливье.
OdpowiedzUsuńTak orginalna nazwa w jezyku ukrainskim to "салат оливье"
OdpowiedzUsuńJa natomiast uzylam tlumaczenia na jezyk angielski czyli: "olivier" (dla potwierdzenia: https://en.wikipedia.org/wiki/Olivier_salad)
pozdrawiam