KAPUSTA DUSZONA POSTNA

kapusta duszona postna

Pyszne danie samodzielne do jedzenia z chlebem lub wspaniały dodatek do obiadu zastępujący surówkę.

Składniki:

  • 1 kapusta biała
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1,5-2 szklanki wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

1. Kapustę poszatkować na szatkownicy lub pokroić bardzo cienko nożem. Troszkę posolić i wygnieść.
2. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
3. Cebule obrać z łupiny i pokroić w kostkę.
4. W garnku rozgrzać olejm wrzucić na niego cebulkę oraz marchewkę.
5. Gdy widzimy, że nasza cebulka jest zeszklona dodajemy do garnka poszatkowaną kapustę, wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Dusimy, aż nasza kapusta, będzie miękka (ok 20 min). Jeżeli zapomni mi się, wcześniej kapustę wygnieść i posolić, to po prostu solę ja teraz. Wygnieciona kapusta wg mnie szybciej się gotuje i jest miękka.
 
6. Do ugotowanej kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy na smak solą i pieprzem. Chwilkę gotujemy, by wszystkie smaki nam się "przegryzły".
 7. Podajemy naszą kapustę jako dodatek do obiadu (ziemniaków, kotletów) lub jemy ja, po prostu, z chlebem.


SMACZNEGO!

Komentarze