kapusta duszona postna |
Składniki:
- 1 kapusta biała
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1,5-2 szklanki wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kapustę poszatkować na szatkownicy lub pokroić bardzo cienko nożem. Troszkę posolić i wygnieść.
2. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
3. Cebule obrać z łupiny i pokroić w kostkę.
4. W garnku rozgrzać olejm wrzucić na niego cebulkę oraz marchewkę.
5. Gdy widzimy, że nasza cebulka jest zeszklona dodajemy do garnka poszatkowaną kapustę, wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Dusimy, aż nasza kapusta, będzie miękka (ok 20 min). Jeżeli zapomni mi się, wcześniej kapustę wygnieść i posolić, to po prostu solę ja teraz. Wygnieciona kapusta wg mnie szybciej się gotuje i jest miękka.
7. Podajemy naszą kapustę jako dodatek do obiadu (ziemniaków, kotletów) lub jemy ja, po prostu, z chlebem.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.
Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach