knedle ze śliwkami |
Składniki:
- ugotowane ziemniaki (mogą być ugotowane poprzedniego dnia)
- maka
- jako
- śliwki
- sol
- cukier
- cynamon (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane takie same jak na kopytka.
a) ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko i make i wyrabiamy. Jak to zrobić krok po kroku >>> TUTAJ
2. Śliwki najlepiej węgierki, myjemy i przecinamy tak by wyjąć pestkę i sprawdzić czy śliwka nie jest robaczywa. Nie rozdzielamy śliwki na dwie połówki.
3. Bierzemy mały kawałek ziemniaczanego ciasta i formujemy z niego plaski okrągły placek.
4. Na środek naszego plaska kładziemy wydrążoną śliwkę. W środek śliwki wsypujemy za pomocą łyżeczki cukier.
* Kto lubi może dodać do cukru cynamon - knedle będą wtedy, jak na mój gust o wiele smaczniejsze. W miseczce mieszamy, wtedy, wcześniej cukier z cynamonem.
5. Formujemy kulkę, sklejamy ja tak, by nie było ani jednej dziurki.
6. Do garnka wlewamy wodę, lekko ja solimy i czekamy by się zagotowała.
7. Gdy woda się zagotuje wkładamy do niej nasze kulki i delikatnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki je mieszamy.
8. Gdy nasze knedle wypłyną na powierzchnie wody gotujemy je jeszcze ok 2 min. Po tym czasie wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej, na plaski talerz .
9. Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem.
SMACZNEGO!
No zobacz wczoraj kupiłam śliwki na knedle - z cynamonem jeszcze nie robiłam spróbuje kilka ! Pozdrowienia !
OdpowiedzUsuńNo prosze jaki zbieg okolicznosci :)
UsuńProsze napisac jak smakowaly te z cynamonem. Mam nadzieje ze przypadna do gustu! Jak odkad sprobowalam knedli z cynamonem- innych nie robie :)
Serdecznie pozdrawiam