CEBULA Z GRZYBAMI

CEBULA Z GRZYBAMI

Ta bardzo smaczna, a zarazem bardzo prostą potrawę poznałam dzięki mojemu mężowi. U niego w rodzinie taką cebulkę, z grzybami, robi się zawsze, na Boże Narodzenie. Mam nadzieje, ze się Państwu spodoba - mi ona bardzo smakuje :)
Składniki:
  • 10 cebul 
  • 100-200g grzybów suszonych najlepiej prawdziwków (im więcej grzybów tym cebulka smaczniejsza, ale tez nie może ich być za dużo - większą ilość ma stanowić cebula)
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sol
  • pieprz
  • papryka czerwona
  • 1/2 szkl. oleju
Przygotowanie:
1. Grzyby moczymy przynajmniej 2 godziny , a najlepiej cala noc.
2. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w ćwierć talarki
3. Wrzucamy nasza cebule do garnka i dodajemy wcześniej namoczone grzyby (możemy je pokroić na mniejsze kawałki). 
4. Wlewamy 1/2 szklani oleju oraz przecedzona przez sitko wodę, w której moczyły się nasze grzyby.
5. Dodajemy nasze przyprawy, mieszamy i dusimy ok 1 godziny
 
6. Gdy nasza cebulka jest lekko rozgotowana, znaczy, ze jest gotowa.


SMACZNEGO!!!

Komentarze

  1. Dzień dobry. W moim domu również podaje się podobną potrawę, ale grzyby stanowią większość i są to same kapelusze (równiej wielkości). Dusi się je z cebulą na samym oleju często mieszając.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach