CEBULA Z GRZYBAMI |
Ta bardzo smaczna, a zarazem bardzo prostą potrawę poznałam dzięki mojemu mężowi. U niego w rodzinie taką cebulkę, z grzybami, robi się zawsze, na Boże Narodzenie. Mam nadzieje, ze się Państwu spodoba - mi ona bardzo smakuje :)
Składniki:
- 10 cebul
- 100-200g grzybów suszonych najlepiej prawdziwków (im więcej grzybów tym cebulka smaczniejsza, ale tez nie może ich być za dużo - większą ilość ma stanowić cebula)
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- sol
- pieprz
- papryka czerwona
- 1/2 szkl. oleju
Przygotowanie:
1. Grzyby moczymy przynajmniej 2 godziny , a najlepiej cala noc.
2. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w ćwierć talarki
3. Wrzucamy nasza cebule do garnka i dodajemy wcześniej namoczone grzyby (możemy je pokroić na mniejsze kawałki).
4. Wlewamy 1/2 szklani oleju oraz przecedzona przez sitko wodę, w której moczyły się nasze grzyby.
5. Dodajemy nasze przyprawy, mieszamy i dusimy ok 1 godziny
6. Gdy nasza cebulka jest lekko rozgotowana, znaczy, ze jest gotowa.
SMACZNEGO!!!
Dzień dobry. W moim domu również podaje się podobną potrawę, ale grzyby stanowią większość i są to same kapelusze (równiej wielkości). Dusi się je z cebulą na samym oleju często mieszając.
OdpowiedzUsuń