FAWORKI, CHRUST |
Pyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach faworki, chruściki - w rożnych rejonach krajach mają one inną nazwę. Idealne w trakcie karnawału. Są troszkę pracochłonne, ale przy zaangażowaniu całej rodzinki można szybko się z nimi uwinąć, a efekt wynagrodzi nam pracę jaką w nie włożyliśmy.
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 6 żółtek
- 7 łyżek śmietany
- 2 łyżki spirytusu lub octu
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- tłuszcz do smażenia (olej, smalec)
Przygotowanie:
1. Do miski przesiewamy mąkę
.
2. Dodajemy do niej żółtka, śmietanę, cukier i sól, ocet lub spirytus.
3. Wyrabiamy ciasto (ciasto ma mieć konsystencje tak jak ciasto na makaron).
4. Przekładamy nasze ciasto na stolnicę i zaczynamy je napowietrzać, czyli uderzamy go walkiem do ciasta. Im dłużej będziemy bić tym więcej będziemy mieli pęcherzyków w środku. (minimum 5 minut tak uderzamy). Czytałam, że napowietrzyć można także przez przepuszczenie ciasta przez maszynkę do mielenia mięsa , no przyznam się, ze nie próbowałam tego sposobu więc nie wiem czy on działa.
5. Gdy nasze ciasto już ma ładne pęcherzyki w środku, odcinamy od niego kawałek i zaczynamy go bardzo cienko wałkować.
6. Rozwałkowane ciasto kroimy za pomocą noża lub radełka na paski i w każdym takim pasku robimy przecięcie (dziurkę)
7. Przeciągamy jeden koniec paska przez dziurkę i nasz faworek jest prawie gotowy.
8. W patelni lub w garnku o szerokim dnie rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy nasze faworki.
9. Smażymy do zrumienienia z jednej i drugiej strony po kilka minut
10. Wyjmujemy na sitko lub talerz wyłożony np. papierowym ręcznikiem by ściekł tłuszcz z naszego faworka
11. Podajemy posypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.
Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach