FAWORKI, CHRUST

FAWORKI, CHRUST

Pyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach faworki, chruściki - w rożnych rejonach kraju maja one inna nazwę. Idealne w trakcie karnawału. Są troszkę pracochłonne, ale przy zaangażowaniu całej rodzinki można szybko się z nimi uwinąć, a efekt wynagrodzi nam prace jaka w nie włożyliśmy. 

Składniki:
  • 3 szkl. mąki
  • 6 żółtek
  • 7 łyżek śmietany
  • 2 łyżki spirytusu lub octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tłuszcz do smażenia (olej, smalec)

Przygotowanie:

1. Do miski przesiewamy mąkę
.
2. Dodajemy do niej żółtka, śmietanę, cukier i sol, ocet lub spirytus.
3. Wyrabiamy cisto (cisto ma mieć konsystencje tak jak ciasto na makaron).
4. Przekładamy nasze ciasto na stolnice i zaczynamy je napowietrzać, czyli uderzamy go walkiem do ciasta. Im dłużej będziemy bić tym więcej będziemy mieli pęcherzyków w środku. (min. 5 min tak uderzamy). Czytałam, ze napowietrzyć można także przez przepuszczenie ciasta przez maszynkę do mielenia mięsa , no przyznam się, ze nie próbowałam tego sposobu więc nie wiem czy on działa.
5. Gdy nasze ciasto już ma ładne pęcherzyki w środku odcinamy od niego kawałek i zaczynamy go bardzo cienko wałkować.
6. Rozwałkowane ciasto kroimy za pomocą noża lub radełka na paski i w każdym takim pasku robimy przecięcie (dziurkę)
7. Przeciągamy jeden koniec paska przez dziurkę i nasz faworek jest prawie gotowy.
8. Na patelni lub w garnku o szerokim dnie rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy nasze faworki.
9. Smażymy do zrumienienia z jednej i drugiej strony
10. Wyjmujemy na sitko lub talerz wyłożony np. papierowym ręcznikiem by ściekł tłuszcz z naszego faworka
11. Podajemy posypane cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!

Komentarze