ROLADKI WIEPRZOWE W WINIE |
Składniki:
- ok kilogram karkówki lub mięsa od szynki
- 2 cebule
- 1 większy serek ziołowy
- ok 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 1 sok pomidorowy
- olej
- sol
- pieprz
- słodka papryka czerwona w proszku
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy i kroimy na ok 1-1,5 cm plasterki, po czym każdy plaster rozbijamy tłuczkiem do mięsa
2. Kazdy plaster solimy i pieprzymy.
3. Na rozbite plastry mięsa kładziemy serek ziolowy i go rozsmarowujemy.
4. Zwijamy i spinamy specjalnymi spinkami do mięsa lub po prostu wykałaczkami.
5. Na patelnie wlewamy troszkę oleju i obsmażamy na nim nasze roladki do momentu aż się zrumienia.
6. Przekładamy je do garnka.
7.Cebule obieramy z łupiny i kroimy w ćwierć talarki po czym szklimy na niedużej ilości oleju.
8. Dodajemy cebule do garnka.
9 Podlewamy małą ilością wody i dodamy sok pomidorowy i paprykę w proszku.
10. Dusimy całość ok 20 min i dodajemy wino.
11. Chwile jeszcze gotujemy i sprawdzamy na smak i ewentualnie doprawiamy. Gdy mięso jest miękkie wyłączamy. Nas sos powinien troszkę zgęstnieć dzięki dodanemu do roladek serowi, jeżeli jednak się tak nie dzieje możemy go lekko zagęścić maka.
12. Podajemy z ziemniakami ryżem, chlebem , jak kto lubi.
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.
Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach