ZIEMNIAKI SMAŻONE W CAŁOŚCI |
Będąc w gościach u swojej koleżanki, do obiadu zostały podane właśnie takie ziemniaczki. Bardzo mi i mojej rodzinie przypadły one do smaku. Mam nadzieje, ze również Państwo się one spodobają i na stale zagoszczą w Państwa jadłospisach. Proszę wypróbować bo warto!!!
Składniki:
- male ziemniaki
- olej
- przyprawa do ziemniaków (lub własna mieszanka soli, pieprzu, papryki czerwonej, ziół)
Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy ze skorki (gdy są młode możemy nie obierać ze skorki),
2. Każdy ziemniak dokładnie drapiemy albo za pomocą takiego urządzenia jak na zdjęciu albo po prostu przy użyciu widelca.
3. Na patelnie nalewamy olej - tak by dno było przykryte.
4. Kładziemy na nią nasze ziemniaki i przykrywamy wszystko pokrywka (Ziemniaki cały czas maja być pod przykryciem!)
5. Co jakiś czas przewracamy na druga stronę. Smażymy tak ok 20 min.
6. Na miseczkę wysypujemy nasza przyprawę i obtaczamy w niej nasze wyjęte, prosto z patelni, ziemniaki.
7. Podajemy jako dodatek do mięsa, ryby.
SMACZNEGO!!!
Oj lubimy takie ziemniaczki ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubimy :)
Usuńserdecznie pozdrawiam